Mardrömmen: Hectors skada värre än befarat

Tvingas till snabb operation efter ovanliga skadan

1 av 2
Tävlingen avbröts under en stund i samband med Hectors fall.
SPORTBLADET

ÅRE. Sara Hectors skada är värre än befarat.

Svenskan missar resten av säsongen och måste opereras snabbt.

– Tiden är en viktig faktor, det måste ske inom de närmsta dagarna, säger läkaren Per Liljegren.

Mikaela Shiffrin kraschade redan på uppvärmningen och fick föras till sjukhus efter att ha dragit på sig en knäskada. Sara Hector gick ut som första åkare i Åres storslalom och hann bara en bit innan hon vred till knät.

Svenskan fick avbryta åket och fördes sedan ner med pulka och vidare till sjukhus. Den första rapporten sa att det handlade om en korsbandskada. Men efter undersökningen på sjukhuset i Östersund kommer mardrömsbeskedet – skadan är värre än befarat.

– Jag är både förvånad och inte förvånad. Knät var stabilare än vad vi trodde, men hon har inte alls en korsbandsskada. Hon har slagit loss en stor broskbit på baksidan av knäskålen. Det är vanligt om man får knäskålen ur led, men det finns inga tecken på det. Så det är en väldigt ovanlig skada, säger läkaren Per Liljegren och fortsätter:

– Det kan liknas med ett gångjärn, filar man bort allt som ska glida fungerar gångjärnet inte bra så det är en allvarlig skada.

”Håller alla dörrar öppna”

Beskedet är en tung smäll för Hector som fick sitt stora genombrott i Åre förra säsongen när hon var tvåa i storslalom. Nu blir hon borta i minst sex månader, förmodligen längre än så.
– Det handlar om minst lika lång tid som ett korsband, kanske till och med längre. Man måste ha knäskydd i åtta veckor och då tappar hemskt mycket muskler. Resan tillbaka är minst sex månader, men jag skulle spekulera i 8-9 månader, säger Liljegren.

Hector måste nu snabbt opereras för att skadan inte ska förvärras ytterligare.
– Den delen som ligger fel måste sättas fast och det är ganska bråttom. Tiden är viktig faktor, det måste göras inom de närmsta dagarna. Just nu håller vi alla portar öppna och jobbar på en snabb och bra lösning, säger Liljegren.