”Jag kände direkt att något var väldigt fel”

Hector om mardrömmen: Det är såklart jättetungt

1 av 2
Tävlingen avbröts under en stund i samband med Hectors fall.
SPORTBLADET

ÅRE. Sara Hectors säsong är över efter den ovanliga skadan.

Nu berättar hon om mardrömsbeskedet.

– Jag kände absolut på en gång att något var väldigt fel, säger 23-åringen.

Sara Hector fick sitt störa genombrott i Åre för ett år sedan när hon var tvåa i storslalom. Det följde hon sedan upp med sin första världscupseger i Küthai.

Men i lördagens första storslalomåk var olyckan framme. Hector gick ut som första åkare och hann bara halva vägen innan hon vred till knät.

– Jag blir lite sen och ramlar lite på innerskidan och skidan bara hugger. Det känns som att knät går ur led, men det har det ju inte gjort, inte helt i alla fall. Men ja, jag kände absolut på en gång att något var väldigt fel, säger hon.

Den första rapporten sa att det handlade om en skada på korsbandet, men det var värre än så.

”Kommer vara utmanande”

Hector har slagit loss en broskbit på baksidan av knät, en ovalig skada som tar minst sex månader att läka, förmodligen längre än så.

– Det är såklart jättetungt. Jag älskar skidåkning så mycket och att bli tvingad att vara borta nio månader eller hur lång tid det nu tar...

– Det mesta jag superbrinner för att göra kräver fysisk aktivitet, nu ska jag ligga inne i ett rum, inte i nio månader, men i början i alla fall. Det kommer att vara utmanande för mig.

Hector är ledsen och nedstämd efter beskedet, men hon är fast besluten om att komma tillbaka starkare än någonsin.

– Jag ska banne mig göra ett riktigt försök. Jag känner mig faktiskt förvånandsvärt positivt. Självklart är det jättetråkigt, det suger, men som alpinist får man räkna med skador. Jag har sån drivkraft att komma tillbaka och göra det jag brinner för. Jag längtar jättemycket efter att få göra det jag vill göra igen, det var det första jag tänkte på.

Mötte Shiffrin på sjukhuset

Mikaela Shiffrin skadade knät redan på uppvärmningen i Åre och fördes till sjukhuset i Östersund. När Hector kom dit möttes hon av den amerikanska stjärnan.

– Det sjuka var att jag inte hade hört det förrän jag låg i pulkan. Jag tycker om henne jättemycket, vi kunde störra varandra, säger Hector.

23-åringen ska nu opereras i Stockholm inom de närmsta dagarna innan vägen tillbaka börjar.

– Då jädrar. Jag ser fram emot att få en plan och mål att jobba mot. Att vara lost är det värsta.

– Jag älskar att träna och så fort jag får börja göra det kommer det säkert att känna mycket bättre. Det blir säkert en lärdom.