Stjärnan rasar efter kraschen

”Används som krockdockor för att exprimentera”

1 av 4 | Foto: TT
Mattias Mayer förs iväg med helikopter till det lokala sjukhuset
SPORTBLADET

Den olympiske mästaren Matthias Mayer kraschade svårt och missar resten av säsongen med en ryggskada.

Nu kritiserar stjärnan Ted Ligety Fis.

”Det är verkligen olyckligt att åkare användas som krockdockor för att experimentera”, skriver han på Facebook.

Det finns flera skydd på marknaden. Här syns In&motions variant.

Det var i helgens störtlopp i Val Gardena som österrikaren Mattias Mayer kraschade svårt. Den regerande olympiske mästaren fick föras med helikopter till sjukhus och missar nu resten av säsongen efter att ha brutit två ryggkotor.

Enligt Fis tävlingschef Günther Hujara räddades Mayer dock av sin airbag.

– En krasch kan aldrig vara bra, men vi kanske har sett att han blev räddad från en ryggskada i dag, säger ha enligt NBC.

”Har ingen expertis”

Det tror inte USA:s storstjärna Ted Ligety på. Amerikanen kritiserar både Fis och den nya krockkudden på sin Facebooksida.

”Det är verkligen olyckligt att åkare användas som krockdockor för att experimentera med ett oprövat airbag-system. Så vitt jag vet är han den första riktiga tävlingskraschen med krockkudden vilket resulterade i den värsta ryggskadan på över ett decennium i världscupen. Som jag ser det har krockkudden fungerat som ett stöd för att bryta hans rygg. Det här måste utredas.”, skriver Ligety.

Vice ordföranden i Fis medicinska kommitté, Inggard Lerum, håller inte med.

– Han är en frispråkig åkare som inte har någon expertis om skador. Den hade inte varit tillåten om vi inte var säkra på att den förhindrar skador, säger han till NRK.