”Jag kan ju inte ge tips till svenskarna”

Har utklassat alla i vinter – och han vill fortsätta

Foto: Reuters
Henrik Kristoffersen har vunnit tre av fyra tävlingar slalomtävlingar i världscupen i vinter.
SPORTBLADET

Han har vunnit tre av fyra slalomtävlingar, utklassat konkurrenterna och knäckt superstjärnan Marcel Hirscher.

Men norske underbarnet Henrik Kristoffersen har bara börjat.

– Ingen kan ha lika stor press på mig som jag har på mig själv, säger 21-åringen.

Marcel Hirscher slår ut med armarna och ser ut som att han inte förstår vad som just har hänt. Den österrikiske superstjärnan har precis blivit slagen av Henrik Kristoffersen med över en sekund vid slalompremiären i Val d'Isere.

Hirscher har svårt att ta in det, och lättare skulle det inte bli.

En dryg vecka senare i Santa Caterina blev segermarginal än större.

I tävlingen efter fick Kristoffersen visserligen nöja sig med en andraplats bakom Hirscher, men i Adelboden förra helgen fick han återigen ställa sig överst på pallen.

Den 21-årige norrmannen har alltså vunnit tre av de fyra inledande tävlingarna i en disciplin där konkurrensen är stenhård och marginalerna små.

– Det har gått bra, det har det gjort, säger han när Sportbladet når honom på telefon inför helgens tävlingar i Wengen.

Vad är hemligheten?

– Jag vet inte om det finns någon hemlighet. Det är mer ett jobb som har gjorts under lång tid ända sedan jag var liten. Det är mycket träning som ligger bakom.

”Hade inte trott det”

Det finns dock faktorer som kan förklara varför Kristoffersen tagit ytterligare ett kliv den här säsongen.

Norrmannen debuterade i världscupen som 17-åring och det stod tidigt klart att han var något speciellt. Redan under sin andra riktiga säsong i världscupen stod han på pallen. Det riktiga genombrottet kom i januari 2014.

Kristoffersen var först tvåa i den prestigefyllda tävlingen i Kitzbühel och följde sedan upp det med att ta sin första världscupseger i Schladming fyra dagar senare i sista tävlingen inför OS. Han fick ett brons med sig från Sotji och har sedan dess fortsatt att rada upp pallplatser i såväl slalom som storslalom.

Starten på den här säsongen överträffar dock alla förväntningar.

– Att jag skulle vinna tre av de fyra första tävlingarna hade jag inte trott. Val d'Isere var väldigt speciellt. Att komma ner och se en sekund var inget jag hade väntat mig, men hur mycket man vinner med spelar ingen roll. Det kommer inte att stå i några historieböcker hur mycket man vann med om det inte är några rekordavstånd och det har det inte varit. Jag vann med sex hundradelar i Adelboden och det är lika skönt som att vinna med en sekund.

Har lagt på sig vikt

Så hur har norrmannen kunnat dominera som han har gjort? En förklaring är att Kristoffersen ändrat sitt träningsupplägg och lagt på sig vikt.

– Jag har tränat mer styrketräning och inte cyklat så mycket som jag brukar. Det handlar väl om 3–4 kilo. Jag märker lite skillnad, det gör jag, säger han.

Hur hanterar du att förväntningar nu har blivit ännu högre på dig?

– Jag känner ingen press. Den största pressen har jag från mig själv och det är inte möjligt för någon annan att ha lika stor press som jag har så jag känner ingen press utifrån. Bara från mig själv. Men jag har inte press på mig själv att jag måste vinna varje tävling, om jag gör mina två bästa åk någonsin och kommer femma spelar det ingen roll, då har jag gjort det jag kan. Men jag vill åka så bra som jag kan.

”Vi är inte som Northug”

Medan Kristoffersen, Aksel Lund Svindal och Kjetil Jansrud har radat upp pallplatser för Norge har Sverige haft det betydligt tyngre på herrsidan.

Hittills har det inte blivit en enda pallplats och det bästa resultatet i slalom är en tiondeplats.

– Jag vet inte om jag vill uttala mig om svenskarna. När du åker har du inte lika bra koll som om du ser på tv, så jag vet inte om jag kan säga så mycket. Men det kan vända snabbt, säger Kristoffersen.

Några tips vill det norska underbarnet dock inte dela med sig av.

– Nej! Jag kan ju inte ge tips till svenskarna, jag kan ge dela med mig till norrmän och mina lagkamrater, men inte till svenskarna. Vi alpinister är inte som Northug, men lite måste måste vi hålla för oss själva.

Hirscher har vunnit slalomcupen de senaste åren. Men Kristoffersen leder med 40 poäng och hoppas kunna behålla den röda västen resten av säsongen.

– Just nu ser det bra ut, men säsongen är lång. Det är många tävlingar kvar och det kommer många nu i januari. Man får ta det lite tävling för tävling.

Kommer fjärde segern för säsongen i helgen?

– Det får vi se. Jag vet inte om Wengen passar mig så bra, det kanske passar svenskarna bättre.

FAKTA

Bara Marcel har matchat Kristoffersen

Slalomcupen efter fyra deltävlingar

1) Henrik Kristoffersen, Norge: 380 poäng

2) Marcel Hirscher, Österrike: 340 poäng

3) Alexander Chorosjilov, Ryssland: 174 poäng

24) Jens Byggmark, Sverige: 39 poäng

25) Anton Lahdenperä, Sverige: 37

26) Mattias Hargin, Sveruge: 36

28) André Myhrer, Sverige: 26

ARTIKELN HANDLAR OM