Telefoner skälet till alla krascher

Stjärnan slår larm: Skillnad mellan liv och död

Foto: TT
Tina Maze
SPORTBLADET

Varför så många skador inom den alpina skidåkningen?

Den frågan ställer sig Tina Maze i sin blogg och kommer fram till ett svar.

Smartphones.

Tina Maze meddelade i maj förra året att hon efter fyra OS-medaljer, varav två guld i Sotji, tar en paus från skidåkningen.

”Jag känner att min kropp och min hjärna behöver en längre vila än normalt”, motiverade den 32-åriga slovenskan sitt beslut.

”Blir trött när jag surfar”

Från sidan har Maze i år följt världscupcirkusen och förfarats över utvecklingen. Slovenskan menar att de farliga krascherna ökat och slår nu larm om vad hon tror är skälet bakom alla nya skador. De nya molbiltelefonerna.

”Jag blir trött när jag surfar på nätet, jag ser sämre och det blir svårare för mig att koncentrera mig. Det var något jag upplevde särskilt mycket när sikten var dålig under tävlingar. Beror det på att jag är extra känslig eller har det faktiskt en sådan påverkan? Det var inte bara så att jag såg sämre utan jag var inte närvarande på samma sätt. Jag var någon annanstans. Och energin som krävdes för att komma tillbaka till mitt fokus var aldrig tillräcklig för att få samma känsla som jag hade innan jag började använda smartphones”, skriver Maze på sin blogg.

”Alla borde fundera på det”

Tina Maze menar att telefonerna blir en energitjuv eftersom de hela tiden gör internet, email, kameran och sociala medier närvarande. Ett problem i en sport som skidor där störtlopp i 130 kilometer gör att ett enda misstag enligt slovenskan kan vara ”skillnaden mellan liv och död”.

”Jag tycker att alla skidåkare som vill behålla sina knän intakta borde fundera över det här problemet. Många skulle säga att det är en del av livet men jag tycker inte det. Fundera över hur mycket fokus telefonerna tar från dig och hur stor påverkan det har på dig under dagen som en distraktion”, skriver Maze.