Tombas hälsning: ”Ingemar, min idol!”

Stenmark firade i hemlighet: "Jag gjorde bort mitt”

Foto: TT
Alberto Tomba bjöd in Ingemar Stenmark på sin 50-årsfest.
SPORTBLADET

Ingemar Stenmark hyllas stort av sina forna konkurrenter på sin 60-årsdag.

Men legendaren själv har redan firat i hemlighet.

– Jag gjorde bort mitt, säger Stenmark.

En av Sveriges största idrottare genom alla tider fyller 60 år. Men något storslaget firande lär det inte bli.

– Jag har redan firat. Vi firade 50 och 60 samtidigt, jag och Tarja. Vi gjorde bort allt då, eller jag gjorde bort mitt, säger Stenmark.

Men hur han firade gick till vill skidlegendaren inte avslöja.

– Det är till för dem som var med, inte för tidningarna.

”Är min idol”

Var det en stor fest?

– Inte så stor.

Några som dock vill fira, och hylla Stenmark, är hans gamla konkurrenter. Sportbladet kontaktade forna stjärnor som Alberto Tomba, Marc Girardeli och Piero Gros.

Alla hade, inte helt oväntat, stora ord att säga om Stenmark.

– Ingemar, min idol! När jag började tävla i världscupen visste hela världen vem den bästa skidåkaren var. När jag vann för första gången i Sestriere i november 87 var Ingemar tvåa, jag kommer ihåg att han sa till pressen "Alberto är för stark, jag kan sluta åka skidor". Det var fantastiskt. För mig var det en dröm som blev sann, säger ”Tomba la Bomba”.

”Största gentlemannen a”

Italienaren skickar också med en hälsning till svensken.

– Säg till Ingemar att han måste äta mer pasta. Han har gått ner för mycket. Hälsa också att han är bjuden på min 50-årsfest.

Österrikaren Girardeli, som började tävla för Luxemburg, minns en speciellt en händelse 1986.

– Ingemar var, av alla åkare jag lärde känna, den största gentlemannen av dem alla, överlägset. Jag kommer ihåg en tävling i Lake Placid när han slog Hubert Strolz, som länge var i ledningen, med fyra hundradelar. Hubert Strolz hade aldrig vunnit någon tävling men varit tvåa och trea många gånger i sin karriär. Ingemar gick till Hubert och bad om ursäkt efter tävlingen. Alla såg att han hellre hade velat att Hubert skulle vinna än han själv. Å andra sidan bad Ingemar aldrig om ursäkt när han slog mig. Men att bli slagen av Ingemar var nästan som en seger för mig, säger han.

Italienaren Piero Gros, som tog 35 pallplatser i världscupen och vann OS-guld, tror fortfarande att Stenmark skulle dominera i skidbackarna.

”För dig är 60 ingen ålder. Du är så bra att du skulle kunna komma tillbaka till världscupen och vinna ännu”, skriver han i ett meddelande till Sportbladet.

FAKTA

Konkurrenternas hyllningar

Alberto Tomba

Stenmark förutspådde att ”Tomba la Bomba” skulle bli en av de största. Så blev det också. Italienare vann tre OS-guld, två OS-silver och två VM-brons under sin karriär och tog 50 världscupsegrar.

– Ingemar, min idol! När jag började tävla i världscupen visste hela världen vem den bästa skidåkaren var. När jag vann för första gången i Sestriere i november 87 var Ingemar två, jag kommer ihåg att han sa till pressen "Alberto är för stark, jag kan sluta åka skidor". Det var fantastiskt. För mig var det en dröm som blev sann,

– Men säg till Ingemar att han måste äta mer pasta. Han har gått ner för mycket. Han är smal och hälsa också att han är bjuden på min 50-årsfest i december. Jag har skickat ett meddelande, men jag vet inte om jag har rätt nummer.

Paolo De Chiesa

Italienaren hade en karriär som var så gott som parallell med Ingemars. De Chiesa var ständigt nummer tre eller fyra i ”La Valanga Azzura” efter Gustavo Thöni, Gros och Radici, men i slutet av karriären var han bäste italienare i special-slalom.

– Jag tävlade med Ingemar i alla år. Ett bra minne är min första slalomtävling i Madonna di Campiglio då jag var tvåa och Ingemar var etta. Det var hans första av alla 86, så i hans första tävling var jag tvåa. Det var helt fantastiskt att tävla med honom, för mig är han den störste någonsin. Folk i Italien sa alltid att det var synd att jag tävlade mot den störste, men jag sa "nej, det var inte otur, det var en stor ära". Jag föredrar att vara tvåa eller trea bakom honom, att få åka samtidigt som honom är en stor ära och helt fantastiskt.

– Vi är väldigt bra vänner, han är en fin man och jag tycker mycket om honom. Vi har träffat varandra ibland för att spela golf. Jag är bra och har noll i handicap medan Ingemar har tio så där får jag revansch. I golf kan jag slå honom.

– Jag önskar Ingemar en väldigt fin födelsedag. Jag ska skriva ett meddelade till honom för det brukar vi göra varje år. Förra sommaren överraskade han mig väldigt, väldigt mycket. Jag fick se en video där han hoppade jämfota 1,5 meter, det är helt otroligt. Jag är så imponerad. Jag la upp det på Facebook och alla sa "woooow". Jag hoppas att han är i lika bra form i 50 år till”.

Hansi Hinterseer

En av Stenmarks vassaste konkurrenter under svenskens tre första säsonger. Tog sex världscupsegrar och blev smörsångare efter karriären.

– Välkommen till vår 60-årsklubb! Nu är du också en medlem. GRATTIS till din årsdag! Jag önskar dig det bästa på alla sätt, speciellt att du är frisk och lycka till framöver!

– Under vår karriär hade vi väldigt bra stunder tillsammans. Du är en otrolig skidåkare och du satte spår i världscupcirkusen, också som en rättvis idrottsman. Jag har också hört att du spelar golf som en mästare? Jag ser fram emot att träffa dig igen, kanske på golfbanan. Ta hand om dig, allt det bästa!

Engelhard Pärgaetzi

Den hårde schweizaren var topp 10 vid 20 tillfällen under sin fem år korta karriär. Vann bara ett lopp, den klassiska slalomen i Madonna di Campiglio".

– Kära Ingemar, jag har hört att du firar 60 år i dessa dagar, jag önskar dig allt det bästa, lycka till och god hälsa. Det var fina tider när vi 1974 möttes i världscupen i Saint Moritz för första gången och efter 1976 i Innsbruck och många jag minns många storslalomtävlingar, men för mig var du nästan alltid för snabb! Jag hoppas att du har en bra födelsedagsfest!.

Paul Accola

Specialisten på kombination från Schweiz som bara vann sju titlar i världscupen under närmare två decennier, men 1992 blev han cupens totalsegrare och är en av de stora.

– Mitt första minne med honom är min första bra tävling. Jag startade 46:a och kom in som åtta och på kvällen kom Ingemar till mig och tog mig i hand och sa att jag gjorde ett bra jobb. Han var min hjälte för mig och kom till mig för att gratulera mig, det är mitt bästa minne i hela karriären. Den store Ingemar Stenmark gratulerade mig, jag kunde nästan inte tro att det var sant. Hälsa honom från mig, jag önskar hon allt det bästa.

Marc Girardelli

Österrikaren som blev medborgare i lilla Luxemburg tränade med det svenska landslaget och blev en av de allra, allra största med två OS-guld, fyra VM-guld och ytterligare sju VM-medaljer på meritlistan samt 46 världscupsegrar och fem totalsegrar.

– Ingemar var, av alla åkare jag lärde känna, den största gentlemannen av dem alla, överlägset. Jag kommer ihåg en tävling i Lake Placid när han slog den länge ledande Hubert Strolz med fyra hundradelar. Hubert Strolz hade aldrig vunnit någon tävling men varit tvåa och trea många gånger i sin karriär, Ingemar gick till Hubert och bad om ursäkt. Alla såg att han hellre hade velat att Hubert skulle vinna än han själv. Å andra sidan bad Ingemar aldrig om ursäkt när han slog mig. Men att bli slagen av Ingemar var nästan en seger för mig.

Klaus Heidegger

Var Österrikes bästa slalomåkare i mitten av 1970-talet och var tvåa i den totala världscupen 1977/198 efter Stenmark.

– Jag önskar Ingemar en fantasisk 60-årsdag! Han var den bästa och mest eleganta skidåkaren någonsin. Jag fick äran att tävla mot honom och vara hans motståndare på snön. Hälsa honom och hans familj och jag hoppas att han får en väldigt speciell dag.

Andreas Wenzel

Lilla Liechtensteins bäste åkare var bäst i storslalom och vann två OS-medaljer i disciplinen under sin karriär.

– Kära Ingemar, stort grattis på din 60-årsdag från det lilla furstendömet i Alperna, Lichtenstein. Jag var alltid, och är fortfarande, stolt över att dela födelsedag med dig 18 mars. Jag är övertygad om att du kommer att leva dina följande år lika seriöst som du gjorde under din världscupkarriär när du blev den störste skidåkaren genom alla tider. Det var fantastiskt att dela en väldigt intensiv tid när vi tävlade under 70- och 80-talget. Vi älskade att tävla i Sverige och vi kommer fortfarande ihåg den oslagbara svenska atmosfären i Åre, Tärnaby och Gällivare, men också en gång i Stockholm. Jag önskar dig och din familj lycka till, hälsa och lycka!

Odd Sörli

Norrmannen kom fram parallellt med Stenmark och blev en kultfigur, mest för att han jämt föll. Men Sörli var topp 10 sju gånger i världscupen och hade en bländande karisma.

– Grattis på 60-årsdagen! Det är ju några svängar sedan vi träffades sist, men du håller dig otroligt stark ändå för jag. Hoppas att se dig om inte alltför länge. Jag ringer dig nästa gång jag är i Stockholm. Lycka till med födelsedagsfirandet!

Bästa hälsningar från din gamle vänn Odd

Piero Gros

Blev en av de allra största efter en drömdebut som 18-åring då han vann i storslalomtävling och en vecka senare tog hem en slalom i Madonna di Gampiglio. Hamnade ofta i skuggan av Stenmark, men vann många stora titlar, bland annat ett OS-guld i Innsbruck 1976.

– Många grattis på din 60-årsdag! För dig är det ingen ålder. Du är så bra att du skulle kunna komma tillbaka till världscupen och vinna ännu.

En kär hälsning från dig vän Piero Gros

Foto: TT, BILDBYRÅN, AFTONBLADET ARKIV

ARTIKELN HANDLAR OM