Myhrer vann i säsongsavslutningen

Dramatiskt andraåk säkrade segern i VM-backen

1 av 2 | Foto: AP
SPORTBLADET

André Myhrer avslutade säsongen så bra som det går att avsluta en säsong.

Svensken tog förstaplatsen och segern i världscupsslalomen i St Moritz.

– Det är så här det ska vara, säger segraren, som tog sin första världscupsseger sen 2012.

Svensken låg på fjärdeplats efter första åket, bara 20 hundradelar efter ledande hemmaåkaren Daniel Yule i säsongsavslutningen i Schweiziska St Moritz.

Spännande andraåk

Och det andra åket blev ännu mer lyckat – och dessutom oerhört spännande. Elva hundradelar före Marcel Hirscher vid första mellantiden. Några hundradelar efter vid andra. Men i mål gick André Myhrer in med 14 hundradelars marginal till Marcel Hirscher och tog ledningen.

Sebastian Foss-Solevaag var långsammare i andra – då var pallplatsen säkrad.

Det var även Marco Schwartz – och andraplatsen var klar.

Slutligen var ledande Daniel Yule aldrig nära inför hemmapubliken – och André Myhrers sjätte världscupsseger i karriären var ett faktum.

– Jag har kämpat mycket för det här och känner mig ändå väl värd det här. Ett skönt sätt att avsluta säsongen, säger Myhrer till SVT.

Nu väntar ledighet

Ett minst sagt skönt skyrkebesked i säsongens sista åk.

– Det gick ju lite motigt i början av säsongen, har fått kämpa mig in i säsongen. Men på slutet tycker jag att åkningen har börjat fungera bra. Fantastiskt att få avsluta på det här sättet.

Nu väntar semester för slalomsegraren, som också berättar att han ska bli pappa i april.

– Jag kommer inte att tänka på skidor den närmaste månaden, säger Myhrer.

Som gjort sig förtjänt av sin ledighet inför nästa säsong.

Norske totala slalomvärldscupssegraren Henrik Kristoffersen gratulerade sin svenska kollega – men gav också en liten pik.

– Det var en typisk svensk backe, säger norrmannen om den svenskledda bansättningen i den backe där VM nästa år ska avgöras. Norrmannen kunde trots det och en 19:e plats för egen räkning vara ganska nöjd efter tävlingen, då han fick ta emot sin pokal för segern i slalomcupen.

Hargin avslutade också starkt

Mattias Hargin gjorde ett mindre bra första åk och hade näst sämst utgångsläge inför åk nummer två. Hans andra åk var dock klanderfritt, då svensken lyckades plocka en hel del placeringar och slutade på 13:e plats.
Jens Byggmark öppnade sitt förstaåk fint men tappade fart. I det andra åket tappade han desto mer och slutade på en 22:a plats.

Och fick ett blekt slut på en säsong som Jens Byggmark själv beskriver som – dålig.
– Det har varit skit. Det var en tävling som varit bra. Men resten är så dåligt att...ja, det är riktigt tråkigt, säger Byggmark till SVT.

Galen dramatik i storslalomcupen

I damernas storslalom var Frida Hansdotter och Maria Pietilä-Holmner hack i häl efter varandra på en tolfte respektive 13:e plats. Den förstnämnda vann svenskkampen med fyra hundradelar tillgodo.

Men det var långt ifrån den stora kampen i storslalomen, som avslutades med sjuk dramatik. Eva-Maria Brem såg ut att ha den totala segern storslalomcupen i hamn när hon gick ut i ledning i det andra åket. Men i takt med att hon tappade tid i sitt åk så såg det ett tag ut som att cupen sensationellt skulle glida ur händerna på österrikiskan. Brem gick till slut i mål med fyra hundradelar tillgodo på Marie-Michelle Gagnon på fjärdeplatsen. En fjärdeplats som trots allt räckte till den totala storslalomcupsegern med absolut minsta möjliga marginal.

Segrare i St Moritz blev tyska Viktoria Rebensburg, som också slutade tvåa i cupen.