Hansdotters ändring ska knäcka Shiffrin

”Jag måste gå in och röja lite mer”

Foto: TT
Frida Hansdotter (höger) jagar Shiffrin.
SPORTBLADET

LEVI. Frida Hansdotter nådde sina drömmars mål förra säsongen när hon vann slalomcupen – men stjärnan är inte nöjd.

Nu har hon ändrat sin teknik för att ta det sista steget och slå värsta konkurrenten.

– Jag vill vara med där uppe och fajtas om det här och då måste jag våga ändra, säger 31-åringen.

Frida Hansdotter har bara stått överst på pallen tre gånger i karriären. Trots att hon bara vann en tävling i fjol tog hon ändå hem slalomcupen efter att ha varit på pallen i åtta tävlingar.

Nu vill svenskan ta klivet högst upp.

– Nu har jag ju lyckats med mina drömmars mål och vunnit en cup så det vore lite roligare att även vinna race. Jag säger hellre ett VM-guld än cup, men hellre cup än VM-medalj, säger hon.

För att få kliva överst på pallen måste Hansdotter besegra Mikaela Shiffrin som varit ett spöke för svenskan de senaste säsongerna. Den amerikanska jättestjärnan missade stora delar av förra säsongen på grund av skada, men när hon kom tillbaka utklassade hon konkurrenterna.

”Måste kunna gå in och röja”

För att rå på Shiffrin har Hansdotter ändrat sin teknik inför den här säsongen.

– Man måste göra någonting och jag har alltid varit den som har gått en ganska tuff och rak väg och varit lite mer attack. När man kollar på Mikaela och grabbarna som åker bäst är det mer flyt. Jag har försökt att åka, kanske inte rundare, men lite längre väg för att kunna åka lite mer rent och carva på så jag har försökt ändra lite, säger hon och fortsätter:

– Jag vill vara där uppe och fajtas om det här. Då måste jag våga ändra. Jag har varit stabil och alltid åkt på en hög nivå men nu hoppas jag kunna gå in och röja lite mer.

”Vill upp på hennes nivå”

Hansdotter har framför allt kollat på Henrik Kristoffersen och Marcel Hirscher för att finslipa sin teknik.

– Hirscher är som en gummiboll, han åker så mjukt och fint, alltid lätt och smidigt. Det jag har försökt kolla på, att vara mjuk, men ändå få ut accelerationen och Kristoffersen åker väldigt fint tekniskt.

Finns det någon risk att du fokuserar för mycket på Shiffrin och ändrar för mycket?

– Jag hoppas inte det. Hon har kommit tillbaka och visat sådan otroligt form. Jag är tävlingsmänniska och vill ju upp på hennes nivå och då känner jag att jag måste våga ändra. Om det går åt fel håll får jag väl gå tillbaka, men jag måste i alla fall våga för att vinna.

På lördag är det upp till bevis för Hansdotter och hennes nya teknik när slalompremiären går av stapeln i Levi.

– Det är lätt att hamna tillbaka på gamla spår, men jag tror att det kommer att ge mig mer under säsongen. Sedan om det visar sig redan nu får vi se, säger hon.