Vill hedra frun efter olyckan

Foto: Bildbyrån / SVT
Mattias Hargin och Matilda Rapaport
SPORTBLADET

Mattias Hargin förlorade sin fru Matilda Rapaport i en lavinolycka i somras.

Nu vill han hedra henne genom att åka med nystartade stiftelsens logga på tävlingsdräkten.

– Det skulle vara ett fint sätt, säger slalomstjärnan.

Mattias Hargin går in i sin 13:e världscupsäsong med en annan inställning. Efter att hans fru, friåkaren Matilda Rapaport, gått bort i en lavinolycka i somras är prestationen inte längre lika viktig.

Även om viljan att vinna fortfarande finns kvar.

– Det betyder inte allt, det har jag insett mer nu. Men med allt jag gör vill jag göra det så bra jag kan och ju bättre resultat jag gör och ju bättre jag åker desto roligare blir det, säger han.

Startat en stiftelse

Uppladdningen inför slalompremiären har blivit något annorlunda än tidigare säsonger. Han har inte tränat lika mycket på skidor inför starten, men känner sig i bättre fysisk form än tidigare.

– Jag tror aldrig att jag har varit starkare eller bättre tränad och det känns bra efter det här för jag tror att det behövs för att hålla huvudet i form också. Jag tycker att jag rör mig på ett bättre sätt och är starkare än någonsin.

För att hedra Matilda och föra hennes minne vidare har Hargin, tillsammans med Matildas familj och vänner, startat stiftelsen MM Rapaport Hargin.

Den fick liv så sent som för bara några dagar sedan och syftet är att inspirera och stötta skidåkare och entreprenörer. De vill också förbättra jämställdheten både inom och utanför skidåkningen och förbättra sportens säkerhet.

”Loggan på kläderna”

Redan nu har stiftelsen dragit in en miljon kronor.

– Det känns väldigt intressant att vi har kunnat bli så starka från början. Det kändes viktigt för att kunna göra saker framåt. Det kan man vara lite stolt över, men det är mycket tack vare Matildas samarbetspartners, familj och vänner som har varit med och bidragit, säger Hargin.

För att hedra Matilda ytterligare vill Hargin köra med MM Rapaport Hargin-loggan på sin tävlingsdräkt under säsongen.

– Jag skulle vilja åka med den loggan på kläderna. Nu har jag inte tagit det med förbundet ännu, jag har inte hunnit. Men det skulle kunna vara ett fint sätt, annars får man väl bara försöka att åka bra, säger han med ett leende.