”Gick upp fyra kg i muskelmassa”

Foto: TT
Jens Byggmark
SPORTBLADET

Levi. Han har dubblat sin träningsmängd, gått upp i vikt och äntligen fått den hjälp han behöver.

Nu hoppas Jens Byggmark hitta rätt den här säsongen.

– Det hjälper otroligt mycket när skidleverantören vill hjälpa och man inte bara är ett problem.

Jens Byggmark bytte skidmärke inför förra säsongen och hade stora problem med att hitta rätt inställningar på sina skidor och pjäxor. Det blev som bäst en fjärdeplats i Wengen, annars var svensken en bit bak i resultatlistan.

Men inför den här säsongen har Byggmark fått den hjälp han vill ha.

– Jag fick det inte att fungera alls. Det var lite strul med kommunikationen till skidmärket, men det har reparerats i år. Nu har jag fått en grym hjälp. De förstår och försöker göra det bästa och det hjälper otroligt mycket när de vill och man inte bara är ett problem, säger han.

”Varit en stor grej”

Inför den här säsongen har Byggmark även bytt träningsupplägg och fått hjälp av landslagets nye fystränare Jonas Enqvist.

– Det har varit en stor grej att byta hela träningsupplägget. Nu har jag lyckas gå ner igen under glaciärträningen, men jag gick upp fyra kilo i somras i muskelmassa och har blivit rätt mycket starkare. Det blir lite annorlunda att komma in och åka skidor, du väger mer, du är starkare, du kan trycka på mer, men det har känts bra hittills, säger ”Byggis” och fortsätter:

– De senaste två åren har jag satt mig in i och försökt att förstå vad som gör en skidåkare snabb. Nu kör jag exakt enligt hans program. Jag har inte varit dåligt tränad tidigare, men det blir lite proffsigare. Och träningsmängden är mycket, mycket hårdare, det dubbla. Det blir inte mycket tid över för annat, säger Byggmark som blev pappa för första gången förra sommaren.

Väntar sitt andra barn

Nu väntar han och sambon Michaela Déler sitt andra barn.

– Jag trivs inte att vara borta från dem. Man blir rätt bra på att koppla bort, men varje gång man kommer på det, vilket är ganska många gånger per timme, så känns det som att man missar ganska mycket. Men det är som det är, jag är inte beredd att sluta med skidåkningen, säger han.