Hargin stabil – men missade pallen i Levi

1 av 2 | Foto: Getty Sport
Mattias Hargin
SPORTBLADET

LEVI. Mattias Hargin missade en del av försäsongen efter dödsolyckan.

Men i premiären blev han bäste svensk på en sjätteplats.

– Som människa har jag blivit extremt mycket starkare, säger han.

I somras förlorade Mattias Hargin sin fru Matilda Rapaport i en lavinolycka. Han missade en del åkning under försäsongen, men har känt sig starkare än någonsin fysiskt.

I slalompremiären visade Hargin att han är med i toppen. Svensken låg åtta efter första åket, men körde upp sig till en sjätteplats och blev bäste svensk – 26 hundradelar från pallen.

– Jag tycker att det är grymt jobbat. Jag kör bra skidor så jag är jäkligt nöjd faktiskt. Det är skönt att stå på start, det har man längtat efter. Det känns som vanligt, säger han och fortsätter:

– Det är skönt att man får självförtroende och kan slappna av lite. Jag har haft en speciell försäsong så det blir lite arbetsro. Jag tror till och med att jag är ännu bättre.

Har det som hänt gjort dig ännu starkare? 

– Det är svårt att säga. Som människa har jag blivit extremt mycket starkare, men det vet jag inte om jag kan ta med det till skidåkningen, förhoppningsvis kan jag göra det.

”Tror inte någon har det psyke han har”

Efter sjätteplatsen hyllas han stort av sina lagkamrater.

– Jag tror inte att någon har det psyket han har. Han är otroligt stark. Men att han är stark i psyket har jag vetat sedan tidigare. Det har satts på sin spets nu, men han sköter saker otroligt bra. Han beräknar ut allt i huvudet hur en framtid kommer att se ut och då är det så. Det är sjukt häftigt att se, säger Jens Byggmark som slutade på 17:e plats efter att ha kört upp sig i andra.

Näst bäste svensk blev 22-årige debutanten Kristoffer Jakobsen som slutade 12:a. Anton Lahdenperä blev 14:e man.

André Myhrer körde ur i första åket.

– Det är så jävla tråkigt att packa ihop grejerna. Men jag är jättenöjd med åkningen. Jag gjorde som planerat, sedan vet jag inte vad som händer. Jag driver ner någon sväng och så får jag kämpa lite.

Marcel Hirscher vann slalompremiären hela 1,30 före tvåan Michael Matt.