OS-kollen

SPORTBLADET
FAKTA

OS-kollen Vancouver – 71 dagar kvar

1. Helena Jonsson

Placering senast: 1. Sport: Skidskytte.

Kommentar: Bragdmedaljör i tisdags, världscupsegrare i går. Jonsson är det största guldhoppet i vinter, och hon har fyra chanser på sig att ta det efterlängtade guldet.

2. Damstafett

Placering senast: 2. Sport: Skidor, längd.

Kommentar: Bredden på laget och toppar som Kalla och Haag gör att damerna blivit ett guldhopp i OS. Det visade de inte minst vid världscupsegern för ett par veckor sedan.

3. Charlotte Kalla

Placering senast: 4. Sport: Skidor, längd.

Kommentar: Imponerade som så ofta tidigare i säsongpremiären. Även om det som sagt är lång tid kvar till OS så är Kalla given högt upp på listan efter den insatsen.

4. Anna-Carin Olofsson-Zidek

Placering senast: 9. Sport: Skidskytte.

Kommentar: Hela hösten har det talats om att ”ACO” har varit på gång, i går visade hon det. Hon åkte snabbare än Jonsson, om det stående skyttet faller på plats blir hon svår att stoppa.

5. Lars Lewén

Placering senast: 4. Sport: Skicross.

Kommentar: Lewén har under flera år varit en av världens bästa åkare. När Skicross blev en OS-sport blev han automatiskt ett av Sveriges största OS-hopp.

6. Lag Norberg

Placering senast: 6. Sport: Curling.

Kommentar: Svenskorna vann guldet i Turin för fyra år sedan och när Anette Norberg talar om att det känns som då måste man lyssna. Självskrivet medaljhopp.

7. Anja Pärson

Placering senast: 5. Sport: Alpint.

Kommentar: Pärson har ännu inte nått pallen i de inledande tävlingarna. Men i ett mästerskap kan hon aldrig räknas bort. Minns bara Åre-VM 2007 då hon tog tre guld.

8. Tre Kronor

Placering senast: 7. Sport: Ishockey.

Kommentar: I NHL visar flera storform, bland andra Sedinarna och Zetterberg som öst in poäng. Hemma dominerar Peter Forsberg totalt. Mixen av NHL och elitserien kan räcka långt.

9. Emil Jönsson

Placering senast: 8. Sport: Skidor, sprint.

Kommentar: I VC-premiären skadade sig Jönsson i ljumsken och missar tävlingarna i Düsseldorf. Men sprintstjärnan är trots skadan det stora herrhoppet i längdspåren i OS.

10. Damkronorna

Placering senast: Ny. Sport: Ishockey.

Kommentar: Brons 2002 och silver 2006. Sedan dess har allt fokus legat på OS i Vancouver. Trots bakslaget i VM i våras då damkronorna bara blev fyra är medalj ett givet mål.

Bubblare: Björn Ferry, skidskytte, Marcus Hellner, längd, och damernas teamsprint.

Sammanställning: Johan Flinck och Anders Forsberg