Jesper Björnlund vann VC-premiären

Visar form inför OS

SPORTBLADET

Två månader kvar till vinter-OS.

Då fixade Jesper Björnlund resan till Vancouver.

Och på vilket sätt, sedan.

– Seger och första pallplatsen i karriären. Det här är sjukt stort, säger han till TT.

Jesper Björnlund

Björnlund nådde finalen i säsongspremiären Suomu, Finland, först som tolfte man. Men väl där satsade han allt.

Och lyckades.

Belöningen:

Allra första segern i puckelpist i världscupen. Tajmingen kunde inte ha varit bättre. Nu är han så gott som klar för sitt andra OS.

”Kunde fokusera på de svåra bitarna”

– Inget lopp är perfekt, men det var väldigt bra och jag kunde fokusera på de svåra bitarna, säger han om segeråket.

Förklaringen till att du lyckas direkt i säsongsupptakten?

– Jag har vetat att jag varit bra i några år, att jag haft kapaciteten. Mycket handlar om att jag tränat mycket i sommar och gått tillbaka till grunderna. Och så växer man som skidåkare mentalt ju mer man tävlar. Erfarenhet spelar in, säger han.

En annan förklaring heter Jean-Paul Richard. Kanadensaren som tog över som Björnlunds tränare efter Jenny Eidolf.

”Hon som skulpterade mig”

– "JP" har gjort ett väldigt bra jobb. Han säger åt mig att tro lika mycket på mig själv som han tror på mig. Jenny gjorde också bra jobb, det var hon som "skulpterade" mig, säger 24-åringen från Kiruna.

Han slog igenom med dunder och brak redan för några år sedan och spåddes en lysande karriär när han valdes till årets nykomling i världscupen och kom femma i OS-finalen i Turin. Nu är det upp till Sveriges olympiska kommitté, SOK, att skriva ut OS-biljetten.

Nära OS-plats

Kravet är minst två topp-åtta-placeringar i världscupen i år. Redan förra vintern kom han femma. Och med fredagskvällens fullträff borde saken vara biff.

En ny topplacering på lördagen kan eliminera alla eventuella tvivel. Då avgörs den ordinarie världscuptävlingen i Suomu. Fredagens skulle egentligen ha körts i franska Méribel, men där är det snöbrist varför tävlingen flyttades till Finland.

TT