Jesper Björnlund vann VC-seger igen

– klar för OS.

SPORTBLADET

Först ingenting, sedan ingenting och sedan allt på en gång.

Jesper Björnlund har prickat in sitt livs form.

Och nu är han klar för OS.

– Skönt, nu slipper jag förhoppningsvis tänka på det, säger han.

Två världscupsegrar på två dagar. Puckelpiståkaren slog till på nytt i Suomu, Finland, när han följde upp fredagskvällens seger och vann lördagens tävling med en hundradel före amerikanen Bryon Wilson. Det hann inte ens gå 24 timmar mellan fullträffarna.

"Sjukt stort"

Inte konstigt att 24-åringen från Kiruna hade svårt att samla känslorna och tankarna efter två besök överst på prispallen, den han tidigare aldrig fått kliva upp på.

– Det är sjukt, säger han. Men jag kunde hålla mig lugn och sansad. Det var sjukt stort att vinna i fredags. Jag startade tolva i finalen och det var inte optimalt. Men segern gjorde att det lossnade, säger han till SVT.

Efter femteplatsen i Turin-OS 2006 har Björnlund haft några tunga säsonger. Nu får han betalt för att han inte gav upp.

Assisterande landslagstränaren Tomas Carlqvist pekar på några faktorer som gjort Björnlund till en av världens främsta puckelpiståkare – och därmed till ett otippat svenskt medaljhopp i Vancouver.

Träningen under franskkanadensaren Jean Paul "JP" Richard.

– "JP" har gjort lite ändringar i åktekniken. Han har fått ned Jesper lite grann i position så att han är kompaktare och därmed kan åka fortare, säger Carlqvist till TT.

Starkare psyke.

– Vi jobbat hårt på att få upp hans självförtroende. Vi har vetat att Jesper haft den här kapaciteten, problemet har varit att han själv inte riktigt har trott på det.

Modet.

– Vi har pratat mycket om att han inte ska tänka så mycket på konsekvenserna av det han gör utan bara göra det han är bra på. Han gör på tävling som han gör på träning, sätter åk efter åk, han hoppar högt och stabilt och han åker snabbt.

OS-besked snart

Efter full pott i säsongens två första tävlingar går Björnlund till jul- och nyårsledighet som ledare i världscupen.

Om några veckor lär han dessutom få ett klarttecken till OS av Sveriges olympiska kommitté, SOK. Enligt Tomas Carlqvist är SOK:s nominering enbart en formalitet.

– Visst är han klar. Nu har han två förstaplatser och har seglat upp som en än starkare medaljkandidat inför OS. Han har kapaciteten att vara uppe och slåss med de bästa. Han åk i dag var helt suveränt.

Och att veckoslutet i Finland inte var en lyckträff garanterar Jesper Björnlund.

– Det kan säkert att komma se ut så här fler gånger i vinter. Jag har åkt väldigt, väldigt bra under försäsongen, säger han.