”Häftigt med mycket fart”

Sagan om Anna Holmlund – här berättar hon om raketkarriären från Handelshögskolan till OS-stjärna

Foto: AFP
Anna Holmlund höll undan för Ophelie David och de andra i finalen i världscupen.
SPORTBLADET

Hon var en av Sveriges mest lovande utförs-åkare och landslagsspelare i fotboll.

Men sedan fick hon se skicross på tv och fastnade.

Ett telefonsamtal till förbundskaptenen och ett år senare är den 22-åriga skicross-åkaren Anna Homlund vårt hetaste guldhopp inför OS i Vancouver.

– Jag kan knappt tro att det är sant, säger Holmlund.

Foto: AFP
Anna Holmlund är en av favoriterna till OS-guld.

För tre dagar sedan visste väldigt få svenskar vem Anna Holmlund är. Men efter en dubbelseger i världscupen är 22-åringen uttagen till OS och ett av Sveriges hetaste gulhopp i spelen.

– Mitt mål var att få åka OS och det är helt otroligt att få göra det. Det är den största tävling du kan vara med om och jag hoppas att det blir en fantastisk upplevelse.

Holmlund inledde veckan med att vinna världscuppremiären. Efter nio timmar av intervjuer kom hon äntligen i säng och vaknade i går till nästa glädjebesked: En biljett till OS från Sveriges olympiska kommitté.

”Otroligt glad”

– Egentligen är OS 2014 mitt huvudsakliga mål. Men jag är otroligt glad och kan knappt tro att jag ska få åka.

En timme efter beskedet stod hon på startlinjen igen. Det slutade med en ny världscupseger i den för svenskarna väldigt anonyma grenen skicross. Men 22-åringen kunde mycket väl ha hamnat OS i Vancouver som alpinåkare.

Som 15-åring blev Holmlund historisk när hon vann samtliga grenar vid ungdoms-SM i utförsåkning. Bland konkurrenter fanns i unga år stjärnan Maria Pietilä-Holmner. Men bara ett år efter triumfen i SM lade Holmlund av.

– Jag spelade fotboll samtidigt och kom med i flicklandslaget samtidigt som mitt lag Sundsvalls DFF gick upp i division 1. Då ville jag testa det eftersom det var kul just då. Då hamnade skidorna på hyllan ett tag.

Där fick skidorna sällskap av fotbollsskorna för bara ett par år sedan. Supertalangen slutade helt med idrotten och satsade istället på studier vid Handelshögskolan i Stockholm. Men en eftermiddag tog livet en väldigt oväntad vändning.

– Jag såg skicross på tv och tyckte att det såg jäkligt kul ut. Det såg häftigt ut med mycket fart. Så jag ringde förbundskaptenen och frågade om jag fick följa med på ett läger. Det jag trodde om sporten visade sig stämma bra.

Är 184 cm lång

Första året i världscupen slutade med en femteplats som bäst för 22-åriga Holmlund som hade svårt att få fart på skidorna. Men under hösten hände något.

– Jag har tränat mycket bättre än tidigare och lyckats komma upp mer på kant på skidorna. Jag har ett mycket bättre skär nu. Det är det jag jobbat på hela försäsongen och nu börjar det att lossna.

Men det är framför allt i starterna som Holmlund lägger grunden till segrarna. Hon ledde samtliga heat från start till mål i årets första tävling och historien upprepade sig på tisdagen. Hemligheten är hennes 184 centimeter långa kropp som ger en fördel när åkarna kastar sig ur startgrinden.

– Det spelar stor roll i starten vilket är en del i det hela. Där har jag en fördel.

En fördel som Holmlund nu hoppas ska ge guld i OS.

FAKTA

Det här gör Holmlund till en världsstjärna

Tränaren Magnus Oja förklarar varför Anna Holmlund är så bra.

Bra psyke

– Man måste kunna åka fast det är fyra stycken runt om dig, det är till stor del det som är svårt.

Lång

– Hon är 184 centimeter så hon tar mycket plats och kan göra sig stor

i banan. Och i och med att hon är lång har hon en fördel i starten.

Duktig på att glida

– Hon får med sig farten i utgången på svängarna på ett bra sätt.

Anna Holmlund.

Ålder: 22 år. Född: Selånger. Bor: Sundsvall. Familj: Mamma, pappa, två bröder och en syster. Längd/vikt: 184 cm/75 kg. Gren: Freestyle, skicross. Klubb: Sundsvalls slalomklubb. Aktuell: Tog sin andra raka seger i världscupen i går.

ARTIKELN HANDLAR OM