Mutades att ta på sig dopningsskuld

SPORTBLADET

Jari Isometsä lovades över en miljon för att ta på sig hela dopningsskulden vid VM i Lahtis 2001.

Finländska åkare var dessutom dopade redan i Nagano-OS 1998.

Det är några uppgifter kring den finländska dopningsaffären som nu kommit fram i domstol.

Foto: URBAN ANDERSSON
Nu kommer nya avslöjanden kring Jari Isometsä och den stora skidskandalen i Finland.

När en ny rättslig runda kring den finländska skiddopningen inleddes blev förundersökningsmaterialet offentligt. Och enligt vittnesuppgifter sysslande finländska landslagsåkare med bloddopning redan i samband med VM i Trondheim 1997.

Åklagaren yrkar på villkorliga fängelsestraff för den förre skidåkaren Jari Räsänen och tre tidigare ledare i Finlands skidförbund. De åtalas för grovt bedrägeri, misstänkts för att ha ljugit under en rättegång om dopningsbruk mot nyhetsbyrån FNB 1998.

Förundersökningsmaterialet tyder på omfattande dopningsfusk i finländska toppskidåkning under många år.

Förre landslagstränaren Kari-Pekka Kyrö hävdar i förhör att Jari Räsänen tappades på blod inför VM i Trondheim 1997 eftersom det var det enda sättet att sänka hans blodvärden, som hade blivit exceptionellt höga genom bruk av bloddopningsmedlet epo.

Kyrö uppger att alla de nu åtalade ledarna kände till dopningsbruket i landslaget, och att han fick ta emot en väska med epo- och tillväxthormon från grenchefen Pekka Vähäsöyrinki då det började skrivas om misstänkt dopning.

Kyrö tog sedan med sig väskan till ett läger i Oslo hösten 1999, där epo-medlen gick till herrstafettlaget bestående av Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä och Janne Immonen.

Läkaren Pirkka Mäkelä uppgav att vissa åkares blodvärden var så höga att det antydde användning av epo. Hösten 1997 skulle en märkbar höjning av värdena ha skett.

Kyrö säger att Finland använde plasmaexpander, för att dölja bloddopning, redan i Nagano-OS 1998. Då var sådana medel inte förbjudna, men de blev det till VM i Lahtis 2001, och då åkte sex finländska fast för att ha använt plasmaexpandern hemohes.

Jari Isometsä var den åkare som ertappades först i VM 2001. Ett handskrivet dokument visar att han lovades en miljon finska mark, mer än en miljon kronor, för att ta på sig hela skulden för att ha dopat sig.

Inför OS 1998 skrev nyhetsbyrån FNB att Jari Räsänen dopat sig. Det ledde till att FNB:s chefredaktör och en journalist dömdes för smädelse. Förhör som ligger till grund för den nya rättegången tyder på att Räsänen och flera ledare begick mened under rättegången mot FNB 1998. Det har lett fram till åtalen mot dem. Den egentliga rättegången hålls i slutet av april.

TT-FNB