Alla chanser är borta nu

Bergström: Men Hellner, kom inte hem utan att ha blivit historisk

Foto: Foto: AFP
Northug och Hellner.
SPORTBLADET

Så överskådligt. Efter fyra etapper kan vi skära bort alla segerchanser, hoppen att Daniel Richardsson ska nå täten och desperatdrömmarna om Charlotte Kalla på pallen.

Då återstår bara att skicka en liten hälsning till Marcus Hellner:

Kom inte hem utan att ha blivit historisk!

Det är svårt att tänka klart med Skidsveriges mest atletiska kroppar framför sig.

Dagarna före Tour de skis prolog sökte jag mönster i svenskarnas vintrar. Positioner listades, noder prickades in och växte till grafer. Allt förärades en plats i kartläggningen, från Marcus Hellners styrkta stakning via Emil Jönssons breddade register till Charlotte Kallas sjukdomsbild. Till sist borde jag haft en säker prognos, men så blev det inte. Jag hade två osäkra.

I tidningen spekulerade jag i att Marcus Hellner var enda svenska pallkandidaten och Daniel Richardsson, Charlotte Kalla och Anna Haag de övriga att kunna nå topp-tio.

Bredvid på datorn fanns ett dokument med en alternativ analys. Den var lika skimrande som dum. Däri var Ida Ingemarsdotter en åkare

i yppersta eliten. Efter VM-guldet i våras, via vinterns avhopp och den sensationella pallplatsen i återkomsten, skulle hon hålla jämna steg med de bästa finskorna och tyskorna.

Emil Jönsson skulle göra sin karriärs bästa traditionella lopp och Daniel Richardsson skulle maskera bristerna i sprint och hålla sig i totaltoppen. Kalla skulle bli trea, Haag åtta.

Efter gårdagens etapp slänger jag den prognosen. De svenska åkarna har inte längre något rubrikvänligt mål inom räckhåll.

Jagar första pallplatsen

Jag skriver inte att de har poänglösa resor mot slalombackens fot. Nykomlingen Lars Nelson öppnade touren svagt men har sedan dess kört upp sig och slåss för att bli bland de 30 främsta.

Efter infektionen har Kalla gaskat upp sig och kan nå toppkvintetten (fast aldrig hota trean Johaug som är 2.04 före). 26:an Haag klättrar säkert. Men ingen kommer kalla touren för sitt genombrott eller sin karriärs zenit. Ingen svensk insats kommer om tre månader vara ihågkommen av den breda massan.

Förutom möjligen Marcus Hellners. Han ligger sexa, 14 sekunder från ryske trean Alexander Legkov. I samma tidsspann trängs Maxim Vylegzjanin, Devon Kershaw och Maurice Manificat. De fem har liknande styrkor och kommer tampas om den pallplats som Northug och Cologna lämnar kvar. Jag hoppas massvis och tror litegrann att Hellner tar den.

Lyckas han blir det första pallplatsen för en svensk herre under tourens sex upplagor. Om det låter som ett futtigt mål för vintersäsongens största tävling kan det bero på att du inte lärt dig språket som nyttjas i sportjournalistik. En tredjeplats vore inte bäst hittills utan bäst någonsin. Den gör honom inte till för tillfället mest framgångsrik i touren utan till historisk.

Det är fem etapper kvar av Tour de ski. I virrvarret av total- och etapptider kan du bära med dig ett huvudfokus:

Ska touren bli något att minnas krävs att Marcus Hellner blir bäst av fem åkare.

Det krävs att han blir historisk.

ARTIKELN HANDLAR OM