TITTA, så följer du KONSTÅKNING

Foto: Svenska grafikbyrån/PAUL LINDVAL
SPORTBLADET

Äntligen har Sverige en stjärna i den mest glamorösa av vinteridrotter. Sportbladet ger dig alla förutsättningar för att du ska kunna hänga med i Viktoria Helgessons medaljjakt.

Foto: Foto: AP
isprinsessa Svensk konståkning har drömt om en mästerskapsmedalj sedan 1937 – nu har Viktoria Helgesson en inom räckhåll på EM.

Här är Viktorias EM-program

Trippel toeloop

 Så här utförs det: Upphoppet görs baklänges på ytterskär med en tåisättning. Efter de tre varven landas den baklänges på ytterskär för att sedan kunna hoppa upp för tre nya varv direkt.

 Kommentar: Viktorias nyckel i det korta programmet. En mycket svår kombination som endast ett fåtal europeiska kvinnor klarar av. Hög svårighetsgrad som ger bra med poäng.

Trippel ögel

 Så går det till: Upphopp från bakåt ytterskär, rotation i tre varv och sedan landning i ytterskär på samma fot.

 Kommentar: En komponent i både korta och fria programmet för Viktoria Helgesson. I det korta programmet måste det göras direkt efter en stegsekvens.

Flip

 Så går det till: Upphopp från bakåt innerskär med en tåisättning. Efter rotationerna landar man bakåt på motsatt fot och ytterskär.

 Kommentar: Det svåraste hoppet som Viktoria utför i det fria programmet. Är tänkt att utföras i en kombination med en dubbel toeloop och en dubbel ögel.

Trippel salchow

 Så går det till: Upphopp från bakåt innerskär, rotation och sedan landning bakåt på ytterskär.

 Kommentar: Bara med i det fria programmet. Precis som i alla hopp så gäller det att sätta inåkningsbågen helt perfekt så man kommer in biodynamiskt rätt i rotationerna.

Dubbel axel

 Så går det till: Det enda hoppet som görs framifrån. Rotationen görs ett extra halvvarv så landningen sker bakåt på ytterskär, nu på motsatt fot.

 Kommentar: Obligatoriskt i korta programmet. Finns ett fåtal kvinnor som klarat det – ingen från Europa.

Så här bedöms åkarna

Bedömningen består av två delar. Dels en teknisk panel som bedömer vad åkaren utför och som bedömer dess svårighetsnivå. Dels en domarpanel som värderar kvaliteten på de utförda elementen.

Domarna ger poäng i sju steg på varje element från +3 till -3. ­Medelvärdet av kvalitetspoängen läggs till eller dras i från grundvärdet på det utförda elementet.

Förutom hoppen så bedömer man även övriga programdelar; skridskoteknik, steg, framträdande, koreografi och tolkning. En poäng från ett till tio ­delas ut i de fem olika ­kategorierna.

Sedan läggs summan av de två olika delarna samman till en totalpoäng.

Källa: Svenska konst­åkningsförbundet.