Klagade på banorna - vann sedan loppet

SPORTBLADET

Han klagade på VM-banorna inför helgen.

Sedan tog Eldar Rönning hem lördagens masstart i Falun.

Petter Northug kom fyra och mycket talar nu för att han vinner den totala världscupen.

Inför avslutningen i Falun skrev Eldar Rönning på Twitter att de nya VM-banorna är ”rätt och slätt parodi”. Sedan gjorde det internationella skidförbundet, Fis, om banorna.

Det passade Rönning bättre.

Emil Jönsson pigg

Finländaren Matti Heikkinen satte upp ett högt tempot tidigt i masstarten och sedan var det Emil Jönssons tur att ösa på. Men båda försvann från täten och i stället skulle det handla om Norge mot Ryssland.

En kilometer före mål satte Martin Sundby Johnsrud och Maxim Vylegzhanin upp ett högt tempo och fick en lucka. Eldar Rönning, Petter Northug och Daniel Richardsson jagade bakom.

De två sistnämnda lyckades aldrig få kontakt, men Rönning kom ikapp och var med in på upploppet.

Väl där hade Rönning den starkaste spurten och slog både Sundby Johnsrud och Vylegzhanin.

”Skenet bedrar”

Daniel Richardsson blev bäste svensk på en femteplats.

– Jag hade som plan om jag orkade att köra på hela vägen. Men jag hade inte det sista, jag återhämtade mig inte efter de sista backarna. Så då var jag avhängd, säger Richardsson till SVT.

Emil Jönsson slutade på nionde plats:

– Sjukt, va? Skenet bedrar. Jag försökte få upp ett högt tempo, jag tycker inte om när det går för sakta. Jag ville sätta upp farten för att det skulle bli lite kul i den totala världscupen, säger Jönsson till SVT.

– Jag höll inte hela vägen, jäkla skit.

”Hade koll hela vägen”

Petter Northug leder världscupen totalt och har ett rejält försprång i säsongsavslutningen. Det ska mycket till om Dario Cologna och Alexander Legkov ska kunna hota norrmannen.

Northug blev fyra:

– Jag tycker att jag hade koll hela vägen. Jag såg att Legkov och Dario fick problem och då var det bara att ligga med där framme hela vägen, säger Northug till SVT.