Norsk OS-legendar död – blev 90 år gammal

Gick bort i natt

1 av 3 | Foto: SCANPIX
Hjalmar Andersen nådde stora framgångar i hemma-OS 1952.
SPORTBLADET

Hjalmar "Hjallis" Andersen har avlidit.

Den norske skridskoåkaren är en av de främsta genom tiderna med bland annat tre OS-guld från spelen 1952 på meritlistan.

"Med Hjalmar Andersens bortgång stänger vi ett stolt kapitel i norsk efterkrigshistoria", skriver norske statsministern Jens Stoltenberg på Facebook.

Det var inte bara i OS som Andersen var överlägsen. Norrmannen vann även tre VM-guld, tre EM-guld och två EM-silver. Under storhetstiden satte han också fyra världsrekord.

– Trösten får vara att när hela Norges "Hjallis" åkte sista varvet blev det snabbt och smärtfritt, och i familjens närvaro, skriver idrottshistorikern Tom Schanke i ett uttalande å familjens vägnar enligt Dagbladet.

I hemlandet Norge var Andersen enormt populär, och blev en nationalikon då landet behövde en frihetssymbol efter andra världskriget. I Oslo, Trondheim, på Hamar och Rødøy står statyer av Andersen.

Barnbarnet tävlade i OS

"Med Hjalmar Andersens bortgång stänger vi ett stolt kapitel i norsk efterkrigshistoria", skriver norske statsministern Jens Stoltenberg på Facebook.

Andersens tre barn och barnbarnet Fredrik van der Horst, som själv tävlade i skridskor vid OS 2010, överlever honom.

– Han har alltid inspirerat mig att leva livet med en positiv attityd. Det var speciellt roligt för oss att vi kunde dela passionen för skridskor, säger van der Horst till VG.

Andersen blev 90 år gammal.