OS-hoppet: ”Hade inte råd med mat”

Grät i intervju – nu öser pengarna in

Foto: SCANPIX
SPORTBLADET

För några veckor sedan ansökte hon om matkuponger.

Men efter en artikel i USA Today har short track-åkaren Emily Scott, 24, fått in en kvarts miljon och pengapåsen blir allt tyngre.

– Det är helt otroligt. Det är människor som inte ens känner mig, säger hon till USA Today.

Emily Scott kom tvåa i amerikanska mästerskapen och kämpar för fullt för att komma till OS i Sotji och vara en av USA:s deltagare.

Men vägen dit har varit svår – hon har knappt haft råd att äta.

Trots att hon minimerat boendekostnaden genom att dela lägenhet med en kompis, samtidigt som hon har ekonomiskt bidrag från förbundet och jobbat extra räcker inte pengarna till. För några veckor sedan fick hon ansöka om matkuponger.

”Inte den enda som lider”

I en intervju med USA Today blev hon tårögd när hon pratade om matkupongerna.

– Det sista du vill oroa dig för under ett sånt här år är att du inte ska ha råd att betala för mat och hyra, och du vill äta hälsosam mat. Det här har varit svårt...men jag är inte den enda som lider, säger Emily Scott.

Hennes bidrag från förbundet sänktes nyligen från 13 000 kronor till 4 000.

– Jag önskar att vi kunde hjälpa alla. Men sanningen är att vårt jobb är att stötta de amerikaner som kan nå hela vägen till pallen, säger Scott Blackmun, vd för USA:s olympiska kommitté.

”Det är helt galet”

Emily Scott har dock fått oväntad hjälp efter artikeln i USA Today. Hon lade upp en profil på gofundme.com för att få in pengar till OS-satsningen, och målet var 100 000 kronor.

Men det har gått klart bättre än vad 24-åringen kunde drömma om. Människor har donerat cirka 265 000 kronor än så länge.

– Det är helt otroligt. Det är människor som inte ens känner mig. Jag har skrivit tillbaka till alla de som har donerat pengar för att försöka uttrycka min tacksamhet, men det är ändå inte tillräckligt för att säga hur tacksam jag är. Det är helt galet, säger hon till USA Today.

– Det är fantastiskt att folk kan bry sig så mycket. Jag är fortfarande i chock. Efter att ha fokuserat på hur jag ska överleva kan jag nu i stället börja sikta in mig på att komma med till OS.

De olympiska spelen pågår 7-23 februari 2014.

ARTIKELN HANDLAR OM