Stockholm kan söka vinter-OS 2022

SPORTBLADET

Sverige kan ansöka om vinter-OS 2022.

Det meddelades efter Sveriges Olympiska kommitté och Riksidrottsförbundets utredning.

– Ur ekonomiskt, teknisk och snömässig synpunkt är det fullt möjligt att genomföra det här i Stockholm, säger Jöran Hägglund

Sveriges Olympiska kommitté och Riksidrottsförbundet bestämde sig i september för att undersöka möjligheterna att ansöka om vinter-OS 2022 – trots motstånd från regeringen.

På måndagen presenterar IOK och RF vad de kommit fram till i sin utredning och Jöran Hägglund meddelade att Stockholm har alla möjligheter att söka OS – utan statlig finansiering.

– Ur ekonomiskt, teknisk och snömässigt synpunkt är det fullt möjligt att genomföra det här i Stockholm. Det är också möjligt att lägga alla discipliner utom ett väldigt litet fåtal i Stockholm, säger utredaren Jöran Hägglund.

Koncentreras till Stockholm

Spelen kommer att koncentreras helt till Stockholmsområdet. Endast åtta alpina grenar, bland annat störtlopp och super-G ska avgöras i Åre. Det betyder att till exempel herrarnas och damernas slalom ska äga rum i Stockholm, troligtvis i Flottsbrobacken i Huddinge. "Den mest spektakulära investeringen blir att öka fallhöjden i Flottsbrobacken i Huddinge till 210 meter", skriver Hägglund i utredining och fortsätter:

"Givet Stockholms unika förutsättningar genom en i huvudsak redan utbyggd infrastruktur innebär den ekonomiska kalkylen ingen belastning på statsbudgeten för genomförandet".

Budgeten för att genomföra spelen är balanserad på 9,79 miljarder kronor utan statliga medel och inkluderat kostnader för säkerhet. Kostnaderna för nyinvesteringar är cirka 2,5 miljarder. Finansieringen genomförs av privata och offentliga medel. Till detta tillkommer enligt Hägglund en särskild budget på 250 miljoner kronor "för att genomföra en bra ansökningsprocess".

1,5 miljarder för säkerheten

Jöran Hägglund har beräknat säkerhetskostnaderna till 1,5 miljarder kronor.

– Det är den absolut svåraste biten att beräkna. Det finns ingen i dag som kan säga hur säkerhetsläget ser ut om nio år, sade han på presskonferensen.

Andra städer som kandiderar för OS 2022 är tyska München, norska Oslo, kazakiska Almaty, polska Krakow samt ukrainska Lviv.

Städerna måste lämna sina förslag till den Internationella Olympiska kommittén senast 14 november.

FAKTA

Tidsplanen

Intresseanmälan måste vara inlämnad den 14 november till Internationella olympiska kommittén (IOK).

14 mars 2014 ska formell ansökan från Sveriges olympiska kommitté (SOK) ske.

Frågan om statlig garanti kan prövas i riksdagen hösten 2014.

Juli 2015 utser IOK kandidatstäderna.

31 juli 2015 utser IOK vem som får arrangera spelen 2022. (TT)

Så kan OS avgöras i Stockholm/Åre

Alpint:

Åtta grenar, störtlopp, super-G, storslalalom och kombination för herrar och damer avgörs i Åre. Slalom ska avgöras i Stockholm, men då behöver fallhöjden i Flottsbrobacken i Huddinge höjas från 100 till 200 meter.

Backhoppning:

Stockholm saknar backar och dessa är tänkt att byggas in i Flottsbrobacken.

Bob:

Saknas i dagsläget. Tänkt att byggas kring Hammarbybacken. Där ska också den olympiska elden placeras för att kunnas ses över hela Stockholm.

Curling:

Flera tänkbara arenor, bland annat: Johanneshov, Globen, Tele2 Arena samt Friends Arena.

Freestyle:

Huvudalternativ är Flottsbrobacken för skicross och slopestyle. Däremot skulle bland annat halfipe och puckelpist äga rum i Hammarbybacken.

Ishockey:

Två arenor med publikkapacitet på minst 10 000 krävs. Globen, Tele2 Arena liksom Friends Arena är alternativen, där Friends skulle delas av på mitten och bli två ishallar.

Konståkning:

Samma alternativ som hockeyn där om tävlingarna genomförs i Globen ska de angränsande arenorna användas som träningsarena.

Nordisk kombination:

Samma arenor som backhoppning och längdskidor.

Rodel/skeleton:

Samma som bob-banan.

Short track:

Ska dela anläggning med konståkningen.

Skidor:

Flera tilltänkta platser: Lida i Tullinge är huvudalternativ. Hellasgården, Barkarby och Täby nämns också i utredningen. Sprintdelen är tänkt att avgörs inne på Stockholm stadion.

Skidskytte:

Saknas i nuläget i Stockholm. Integreras med skidområdet, men kräver också ytterligare 600 meter spår samt skjutvall.

Snowboard:

Boardercross, slopestyle och storslalom kräver fallhöjder som tillgodoses i den backe man nu väljer att höja.

Skridsko:

Tänkbar lösning är bandyhallen i Tallkrogen som tidigare beslutats att den ska byggas. (TT)