Noriaki Kasai, 42, siktar mot OS – 2026

Evigt unge backhopparen chockar med nya målsättningen – vill hoppa OS som 53-åring

Foto: AP/TT
Noriaki Kasai
SPORTBLADET

Noriaki Kasai, 42 blev backhoppningens äldsta världscupvinnare när han i november vann i Kuusamo.

Läge att lägga av?

Nej, nu har den evigt unge japanen bestämt sig för att satsa på inte bara ett OS till – utan tre.

Det finns vissa idrottare som verkligen älskar sin idrott på ett beundransvärt sätt.

Japanske backhopparen Noriaki Kasai är en sådan.

Han gjorde världscupdebut som 16-åring samma år som Jan Boklöv för första gången vann en tävling med sin nya v-stil, 1988. Sedan dess har han oavbrutet tävlat i världscupen genom fyra decennier av utveckling.

Pyeongchang bara ett mellansteg

Någon dominant har Kasai aldrig varit. Han har aldrig vunnit ett OS- eller VM-guld men totalt har det blivit tio stora mästerskapsmedaljer, där den senaste var i mixedtävlingen i Falun i februari.

I Kuusamo i november blev han historisk som den äldsta att vinna en världscuptävling när han 42 år och 176 dagar gammal vann sin 17:e världscupseger – på det 479:e försöket.

Inte så konstigt alltså att Noriaki Kasai har bestämt sig för att försöka vinna det där efterlängtade guldet vid OS i Pyeongchang 2018.

"Jag saktar aldrig ner”

Men nu har han bestämt sig att det bara blir ett mellansteg – mot OS 2026.

– Mitt nuvarande mål är att vinna guldmedaljen i Pyeongchang och jag vill göra det framför min familj. När jag fyllde 40 bestämde jag mig för att fortsätta till det att jag fyller 50. Men nu ska Sapporo, min födelsestad, söka OS 2026. Jag kommer nästan att ha fyllt 54 då men det en chans jag inte kan ge bort, säger han till FIS hemsida.

Vägen dit går fortsatt genom en kärlek till sporten – och hård träning.

– Det har gått ett år sedan OS i Sotji och jag får fortfarande massor av erbjudanden att ställa upp i olika talkshows. Men jag har varit upptagen, jag kommer aldrig sakta ner på takten i träningen. Jag älskar träningen.