Nya bevis ska fälla fuskarna i OS 2006

Foto: TT, BILDBYRÅN
Kristina Smigun-Vähi och Olga Pyljova lämnade potiva A-prov 2006.
SPORTBLADET

För tio år tävlade de dopade under vinter-OS i Turin, men kom undan.

Nu görs 489 nya tester för att sätta dit fuskarna i efterhand.

– Jag tror att det förekom ett bruk av framför allt epo under det OS:et, säger SOK:s dåvarande chefsläkare Bo Berglund.

2006 slog den svenska OS-truppen rekord både i antalet guld (sju) och medaljer (fjorton). Björn Lind vann dubbla längdsprintguld och Anna-Carin Olofsson sköt hem två medaljer i skidskyttet.

Men spelen solkades också av dopning. Ryskan Olga Pyljova och estländskan Kristina Smigun-Vähi lämnade positiva a-prov medan en polisrazzia knöt utrustning för bloddopning till det österrikiska skidskyttelandslaget.

Fusket var troligen mer utbrett än så. Bo Berglund var SOK:s chefsläkare under spelen och är i dag övertygad om att det myglades i högre utsträckning än vad dåtidens tester kunde visa.

– Om jag minns rätt var det i europeiska medier antydningar om hundratals fall. Det finns inga belägg för det, så det är svårt att rikta anklagelser mot en enskild idrottsman, men jag tror definitivt att det förekom ett bruk av epo som inte kunde detekteras med den tidens metoder, säger Berglund.

Tio år sen i februari

Kanske kryllar det av dopade atleter som hittills har kommit undan. Det betyder inte att de har klarat sig.

I februari är det tio år sedan spelen i Turin. Där går Wadas gräns för hur länge blod- och urinprov får sparas i väntan på nya tester. För att inte missa sistadatumet har Internationella olympiska kommittén (IOK) passat på att omanalysera 489 prover på ett laboratorium i schweiziska Lausanne. Resultaten ska presenteras "i sinom tid".

– Även om det är fem eller tio år senare är det en väldigt viktig sak att göra. Det är inte idealiskt, för du vill göra det så nära i tid som möjligt, men om du inte har andra alternativ är detta vad du måste göra, har Richard Budgett, chef för IOK:s antidopningsarbete, tidigare sagt till AP.

”Gått framåt enormt”

Det finns skäl att tro att ny teknik hittar vad som missades för snart ett decennium sedan. När prover från sommar-OS i Aten 2004 omanalyserades fälldes fem deltagare för dopning. Samma sak med spelen i Peking 2008. Båda gånger åkte en segrare dit och blev av med sin guldmedalj.

– Metoderna har gått framåt enormt. Känsligheten för att upptäcka framför allt epo och anabola steroider är mycket bättre nu än 2006, säger Bo Berglund.

Tror du att det sitter massa idrottare och är oroliga för vad de nya testerna ska visa?

– Jag tror att det bästa alla kan göra nu är att sitta still i båten.

ARTIKELN HANDLAR OM