Förlamad – efter otäcka kraschen

Bröt ryggen på två ställen: Aldrig sett det hända förut

Lukas Müller.
SPORTBLADET

Lukas Müller bröt ryggen på två ställen efter ett testhopp under VM i skidflygning.

Nu kommer nya uppgifter som kan förklara 23-åringens tragiska olycka.

– Han hoppade ur skon. Jag har aldrig sett det förut, säger norska landslagets sportchef Clas Brede Bråthen till VG.

Lukas Müller vårdas fortfarande på sjukhus med två frakturer i ryggen efter det otäcka fallet i österrikiska hoppbacken Kulm. 23-åringen har viss känsel i överkroppen och benen men läkarna uppger för Laola1.at att Müller rent motoriskt är förlamad. Det är oklart om han någonsin kan gå igen.

”Något måste ha hänt”

Samtidigt pågår nu utredningen av vad som egentligen skedde under hoppet. Norska landslagets sportchef Clas Brede Bråthen har studerat bilderna och pekar ut ett misstänkt utrustningsfel.

– Något måste ha hänt eftersom han hoppar ur sin sko. Jag har aldrig sett det förut och det är naturligt att misstänka något fel på utrustningen. Men om det är ett mänskligt fel eller ett fabrikationsfel återstår att se, säger Brede Bråthen till VG.

Stoppat filmen

Müller hoppade i en sko av karbon, tillverkad av tjeckiska HOP. De inväntar nu en rapport från Österrike skidförbund innan de vill uttala sig.

Müllers tränare Ernst Wimmer har samtidigt belagts men munkavle och Wimmers egen video från olyckan stoppats i väntan på skidförbundets rapport.

ARTIKELN HANDLAR OM