Skadade sig – när han klev upp på pallen

Foto: Foto: TT
SPORTBLADET

Att kliva upp på prispallen borde vara det enkla momentet i allt vad det innebär att bli topp tre i en längdskidstävling på VM.

Men det behöver inte vara så.

Fråga Martin Johnsrud Sundby.

2011 skadade sig Norges stjärna i just det momentet – så illa att han höll på att missa stafetten två dagar senare.

Nyligen klev han högst upp på prispallen i Tour de Ski. Och Martin Johnsrud Sundby har stått på pallen många gånger tidigare.

Den allra första gången han gjorde det i ett världsmästerskap gick det dock inte så bra.

Det var i Oslo 2011 som Sundby slutade trea på 15 kilometer klassisk åkning. Äntligen skulle han få kliva upp på pallen för att hämta sin första individuella VM-medaljd.

Mörkade sträckningen

Då hände det.

– När jag hoppar upp på pallen, så får jag en ganska ordentlig ljumsksträckning, säger Sundby i den nya programserien "I huvudet på Tufte," enligt vg.no.

Sträckningen mörkades senare för landslaget –  bara tränaren och två fysioterapeuter kände till smärtan som han kände, och som hotade Sundbys medverkan i stafetten två dagar senare.

Fick smärtlindring

När det var dags för stafetten bestämde man att Martin Johnsrud Sundby skulle köra den första sträckan. Han hade fortfarande så ont att han fick lov att få sprutor med smärtlindring för att klara av loppet.

– Jag hade så ont. Det var förjävligt, säger Sundby.

Men allt slutade gott.

Norge tog guld före Sverige, Petter Northug spurtade ifrån Marcus Hellner på upploppet så mycket att han hade tid att bromsa och kliva över mållinjen med skidorna parallellt med spåret.

ARTIKELN HANDLAR OM