Kallas nya kross i SM

Tog sitt tredje guld – gav de andra inte en chans

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Charlotte Kalla vann ett nytt SM-guld.

Det var skidstjärnans tredje titel i veckan, men den kostade.

– Det var mer kämpigt i dag, säger Charlotte Kalla till SVT.

Charlotte Kalla har kört alla SM-distanser. Hon avslutade på söndagen med sitt tredje guld och vann skiathlonloppet överlägset före landslagskompisen Maria Rydqvist.

Men det var tufft för Charlotte Kalla som efter loppet sa att veckan på hemmaplan, hon kör för Piteå Elit, känns i kroppen.

– Det var lite mer kämpigt i dag. Jag var lite seg i starten kändes det som. Det var mycket vind också. Även om jag försökte gå ifrån var det svårt med luckorna, att behålla dom. Jag fick några meter in mot växling.  Jag tyckte det kändes som att jag kunde plåga mig lite mer på skejtdelen, säger Charlotte Kalla till SVT.

Segern innebar att Charlotte Kalla tog sitt 21:a individuella SM-guld och nu är det endast ett guld upp till mesta SM-vinnare Antonina Ordina.

Talangen på pallen igen

När SVT frågade efteråt om det är fortfarande är lika kul att vinna SM-guld väntade Charlotte Kalla aningen med svaret:

– Jo, men det tycker jag att det är..., säger hon innan hon tillägger:

– De tidigare loppen under SM har jag försök ha en go känslan Jag börjar känna att den här veckan har tagit ut sin rätt så jag var sugen på att vinna.

Charlotte Kalla hyllades under sändningen av Vinterstudions experter både för att hon kört alla lopp i SM, när flera andra världscupsåkare prioriterat vila, och för sin överlägsenhet.

– Det är ingen tvekan, Charlotte Kalla är den bästa skidåkartjej som Sverige har haft, säger längdexperten Anders Blomqvist.

Efter SM-veckan väntar nu lite vila för Charlotte Kalla innan det blir världscup i Norge kommande vecka.

Tvåa i dagens skiathlon blev Maria Rydqvist, Älvdalens IF, som gav Charlotte Kalla en bra match på hela den klassiska delen men som blev 34 sekunder efter i mål.

Och trea blev talangen Ebba Andersson, Sollefteå Skidor IF, som tog sin tredje SM-medalj. Hon var en dryg minut efter Charlotte Kalla.

– Det var tufft, men roligt, sa Ebba Andersson efter loppet.

Hennes stora mål är JVM om ett par veckor och SM har givit en rejäl boost.

– Jag ville bara få några bra race med bra känsla. Men detta var roligt, jag är jättenöjd, säger hon till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM