’Tvingades att äta mat som en hund’

Berättar om skräckupplevelsen på mentalsjukhuset

1 av 2
Julia Antipova innan hon flögs till Israel.
SPORTBLADET

Hon vägde 25 kilo och svävade mellan liv och död.

Nu är konståkerskan Julia Antipova, 18, tillbaka – efter en skräckupplevelse på ett mentalsjukhus i Moskva.

– De tvingade henne att äta mat ur en hundskål, säger hennes mamma.

Sommaren 2014 slutade paråkaren Julia Antipova åtta i VM i Japan och spåddes en lysande framtid. Sen kom mardrömmen. Den ryska stortalangen drabbades av anorexi och i oktober månad vägde hon så lite som 25 kilo.

Nu är hon tillbaka på isen.

Men först efter en skräckhistoria hon aldrig kommer att glömma.

”Gick igenom ett helvete”

För ryska tidningen Sport Sovjetski berättar Julias mamma Jelena, detaljerat, om hennes dotters svåra väg tillbaka. Julia, som var 16 år gammal, placerades på ett mentalsjukhus i huvudstaden Moskva och levde vägg i vägg med narkomaner och alkoholister.

– I Ryssland vet man inte hur man ska behandla anorexi. Jag har fog för att säga så, för vi har gått igenom ett helvete. Julias liv har varit i fara, berättar mamman Jelena.

Enligt henne behandlades Julia som ett djur.

– De ställde en plåtskål i hennes rum. En sådan skål som hundar äter sin mat ur. De tvingades henne att äta ur den samtidigt som de (personalen) agerade våldsamt och nedvärderande mot henne.

”Mitt hjärta skriker”

Julia Antipova själv ger inga kommentarer om sina upplevelser från mentalsjukhuset i Moskva. Men hon säger att hennes vikt inte längre är ett problem, att hon nu väger 50 kilo, och att hon följer en långsiktig plan som känns stabil.

Nu siktar hon på OS 2018.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna stå här och säga att jag är tillbaka. Men det är jag, äntligen! Jag har fortfarande glöden. Mitt hjärta skriker efter konståkning, säger hon till förbundets hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM