Pops pressade Norge hårt i Vinterstudion

”Ni har två dopningsfall – men säger att ni inte fuskar?”

Foto: SVT
Norska landslagsledningen pressade av Pops i direktsändning
SPORTBLADET

Premiär för Vinterstudion.
Då satte André Pops hård press på Norge.
– Ni har två dopningsfall på era två bästa åkare – men säger att ni inte fuskar?

– Jag kan förstå att folk tror det, men inte om man sätter in sig i de enskilda fallen, svarar Norges landslagskoordinator Ulf Morten Aune.

Debatten om Norge och dopningsfallen rullar vidare. Hela första timmen av SVT:s Vinterstudion vigdes åt den norska dopningen som solkar ner skidsporten. Två av landets absolut bästa skidåkare, Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug, är fälld respektive avstängd för dopning. Det fick programledaren André Pops att pressa den norska landslagsledningen, representerade av läkare Petter Olberg och koordinatorn Ulf Morten Aune, under premiären för Vinterstudion.

”Vi fuskar inte i Norge”

Pops: Har ni förståelse för bilden att Norge är en fuskande skidåkningsnation?

– Både ja och nej. När man läser svenska medier, så ja, men det finns ingen grund för det. Det är som Martin (Johnsrud Sundby) säger, vi fuskar inte i Norge. Vi försöker se till att fler förstår det, säger Ulf Morten Aune.

Pops: Ni har två dopningsfall på era två bästa åkare – men säger att ni inte fuskar?

– Jag kan förstå att folk tror det, men inte om man sätter in sig i de enskilda fallen. Jag förstår det som att det i Sverige hela tiden finns tvivel om allt vi gör, men Norge är ett land med hög rättskänsla, menar Morten Aune.

”Förknippar det med svårt sjuka”

Debatten handlar framför allt om de stora mängder astamedicin med hjälp av en så kallad nebulisator, som friska norska åkare använt sig av i landslaget.

– Friska åkare ska såklart aldrig ha medicin. Men av och till vid speciella tillfällen så får du luftproblem som om du vore en astmatiker – samma hostning och samma slem – och då försöker vi hjälpa dem. Vi anser att vi gör det inom regelverket, säger läkaren Petter Olberg.

Per Andersson, landslagsläkare i Sverige, anser att det krävs en diagnos för att använda sig av den typen av medicin.

– Vi förknippar nebulisatorer med svårt sjuka människor.

”Trodde det var till en elefant”

Han tror dock inte att Norge sysslar med systematiskt fusk.

– Jag är helt övertygad om att de norska framgångarna beror på bra träningsmetoder och stora talanger. Jag har ingen som helst misstanke om någon systematiskt dopning.

Däremot är experten, och den före detta stjärnan, Mathias Fredriksson mycket överraskad av mängden medicin.

– När jag hörde om mängderna så trodde jag att det var till en elefant. Jag tycker att som de flesta svenskar att man bara ska ha medicin om man är sjuk. Norge är lite mer svävande där, säger Mathias Fredriksson.