Anjas brons – en bragdmedalj

Hemligheten bakom medaljen – spelet "Angrybirds": Ett litet trick jag har...

Foto: Andreas Bardell
Anja Pärson tog emot bronsmedaljen vid morgonens prisceremoni.
SPORTBLADET

Whistler Skadeproblemen har rubbat Anja Pärsons sömn.

För att vänja kroppen vid avslappning har hon börjat med en ny metod.

– Jag skjuter ner hus så att jag ska döda grisarna, säger hon.

Allt handlar om avslappning.

Anja Pärson har ännu inte ställt om dygnet, utan är uppe före fem varje morgon. Efter den skrämmande skadan och den magnifika superkombinationstävlingen kan mycket störa hennes vidare uppladdning.

För att lättare somna på kvällen tar hon till – mobilspelet "Angrybirds".

"Ett litet trick...”

Ett par minuter där hon "skjuter ner hus" och "dödar grisarna" blir därför en daglig del av OS-laddningen.

– Jag tar till ett litet trick som jag har. Jag spelar samma spel varje kväll, så då lär jag kroppen att somna efter det, säger Pärson.

Värst var det natten inför gårdagens tävling, då hon låg med vänsterbenet i högläge och skräckkänslor som smög sig på.

– Jag var på väg att få negativa tankar i går kväll. Så fram med ett spel, tänk bort det och försök somna så fort som möjligt. Det kommer att komma någon dag när det verkligen sjunker in att man har varit otroligt illa till, men förhoppningsvis hinner OS gå innan dess, säger hon.

Anja Pärson, 28, tog OS-brons i superkombinationen i går kväll – ett dygn efter den våldsamma kraschen i störtloppet.

Det var svenskans sjätte OS-medalj genom tiderna.

FAKTA

Alla Anja Pärsons OS-medaljer

2002:

Slalom, brons: Pärson kom till OS som storfavorit efter fyra världscupsegrar under säsongen och VM-guld 2001. Janica Kostelic blev för svår, men Anja tog medalj i första OS-starten.

Storslalom, silver: Andra OS-starten gav ännu en medalj, den här gången ett silver. Precis som i slalom var ärkerivalen, kroatiskan Janica Kostelic, för bra. Men Anja hyllades ändå av Drottning Siliva efter slivret.

2006:

Störtlopp, brons: Anja leder loppet vid alla mellantider och är på väg mot seger. Men i slutet av loppet gör hon en miss, faller nästan, men tar sig i mål och tar sin första mästerskapsmedalj i störtlopp.

Kombination, brons: Pärson tog ännu en medalj, bara dagar efter störtloppet. Men det här bronset är mest ihågkommet för Pärsons ilska efteråt. Hon knäckte staven när hon såg att Kostelic gick i mål på en bättre tid.

Slalom, guld: Trots att hon skadade sig på inåkningen lyckades hon äntligen vinna en olympisk guldmedalj. I sin sjätte olympiska tävling bjöd hon till slut publiken på sitt patenterade "säljubel".

2010:

Superkombination, brons: Onsdag kväll: kraschar våldsamt i störtloppet och flyger 60 meter. Svenska folket håller andan och törs knappt titta på tv-bilderna. Torsdag kväll: svenskan tar beslutet att starta i superkombinationen, ett knappt dygn efter jättekraschen. Hon är sjua efter störtloppet – men nä slalom är över står Anja Pärson där som bronsmedaljör.

ARTIKELN HANDLAR OM