Biljettjakten

Tre åkare och bara en OS-plats – nu möts de i SM: "Jag ska till OS"

Adrian Schultheiss, Kristoffer Berntsson och Alexander Majorov har varit de tre svenska toppåkarna. Nu slutar Berntsson.
SPORTBLADET

Två åkare ska bort.

I helgen intensifieras jakten på konståkningens enda OS-plats.

– Jag tänker på OS varje dag, jag ska dit, säger Adrian Schultheiss.

Veteranen Kristoffer Berntsson, etablerade Adrian Schultheiss och framtidshoppet Alexander Majorov.

En av dem får representera Sverige på OS i Van­couver. Vem det blir avgörs först efter EM i januari – och då vägs säsongens alla tävlingar in.

Men i helgens SM i Linköping får de tre chansen att mäta sig direkt mot varandra för första gången i en tävling i höst.

– Det känns jättebra, jag känner mig i bra form och är lugn, säger Adrian Schult­heiss.

Kristoffer Berntsson hade med sig SM-vandringspokalen i bilen till Linköping – och vill gärna ha med sig den hem.

– Det är jättekul med konkurrensen som blir på ett SM, men det är ju inte direkt så att vi går och psykar varandra, det är en trevlig stämning, säger Kristoffer Berntsson.

”Behöver en trippel”

Även om den unge Alexander Majorov är med i kampen om en OS-plats lutar mycket åt att det kommer att stå mellan Schultheiss och Berntsson. Majorov har fortfarande inte samma svårighetsgrad i sina program.

– Alexander behöver ha med trippel axel i sitt program för att vara med på den nivån, jag hoppas att han gör det på SM. Adrian och Kristoffer har med alla svårigheter, de har med de svåra hoppen, de har med trippel axel och trippel-trippel-kombinationer. De har program för att vara med i världstoppen, sedan gäller det att allt funkar, säger Konståkningförbundets sportchef Carina Skoog.

Kristoffer Berntsson:

– Jag tycker att mina två nya program känns klock­rena. Jag har egentligen

inga nya element, men det är bättre upplagt, med svårare steg in mot och ut ur hoppen. Jag har i år jobbat lite mer på linjerna, att åka snyggare och renare.

EM en stor fördel

Adrian Schulteiss:

– Jag har fått jättemycket beröm för mitt nya fria program och har ökat personbästa i det korta. Jag känner att jag kan klättra ännu mer poängmässigt, säger Adrian Schultheiss.

På måndag får åkarna veta vilka som åker till EM i Tallinn. Och vilka som gör upp om OS-biljetten:

– Den som inte får åka till EM är fort­farande med i OSdiskussionen, men visst det är en stor fördel om man tävlar i EM, säger Carina Skoog.

FAKTA

Adrian Schultheiss, 21, Göteborgs KK

Teknik

Sätter kvadrupel på träning varje dag, men inte i tävling ännu. Har högst personbästa av de tre, både på det korta och på det fria programmet. Har alla svårigheter som krävs för bra poäng.

Presentation

Har gjort succé med sitt nya program. Tvångströja på och en mental resa med både humor och hip-hop. Publiken gillar det – och domarna verkar också vekna.

Rutin

Har åkt fem seniormästerskap, men fick ovärderlig rutin på VM i Göteborg 2008 när han fick stort stöd från hemmapubliken.

Kristoffer Berntsson, 27, Landvetter KK

Teknik

Säker på trippel axel som är ett av de svåraste hoppen. Har haft några onödiga fall under hösten, men en Kristoffer i form får till det. Samma höga svårighetsgrad som Adrian i sitt program.

Presentation

Mycket säker, går in och äger isen. Har också ett nytt program som passar hans personlighet. Stiligt!

Rutin

Har gjort ett OS och åkt EM och VM i flera år. Mycket stor tävlingsrutin.

Alexander Majorov, 18, Luleå KK

Teknik

Här ligger Majorov efter – men det har förstås med åldern att göra. Han har talangen, sätter trippel axel på träningarna men nu måste den in på tävlingsisen också.

Presentation

Alexander jobbar på sin presentation. Men med mer säkerhet i tekniken kring stegsekvenser och piruetter kommer det konstnärliga.

Rutin

Gjorde debut på seniormästerskap i vintras. Lite rutin, men har visat att han vågar i de stora sammanhangen.