Unga domare slutar på grund av attacker

SPORTBLADET

För ett par veckor sedan visade en undersökning att unga ishockeydomare är de som trivs sämst på jobbet.

Bilden bekräftas i Blekinge där 14-åriga tjejer och killar kan få höra "domarjävel" och "idiot" av arga idrottsföräldrar – och väljer att sluta.

– Det är allvarligt, säger Magnus Danielsson, domaransvarig i Blekinge ishockeyförbund till Sveriges Radio.

Det var ungefär två veckor sedan en undersökning, om domaryrket, som Svenska ishockeyförbundet gjort tillsammans med stiftelsen Friends presenterades. Där framkom det att åtta av tio domare i svensk hockey kränkts i yrket det senaste året och att det var de yngre domarna i de lägre serierna som mår sämst på jobbet.

– Det ska inte behöva vara så. Samtidigt har jag sett många ungdomsmatcher och ser hur föräldrar, ledare och andra vuxna beter sig mot unga killar och tjejer som dömer, sa förre domaren och numera C-more-experten Thomas "Kulan" Andersson till Sportbladet då.

"Låter inte bra"

Nu rapporterar Sveriges Radio om hur unga domare tappar lusten helt när arga idrottsföräldrar svär och skäller ut dem.

Och att de väljer att sluta.

– Det låter inte bra från läktarhåll. Det är både ledare och föräldrar som lever sig in i matchen lite väl mycket, säger Jesper Olsson från Ronneby till Sveriges Radio.

Han har dömt ungdomshockey i fem års tid.

– Man får låtsas som om man inte hör och inte ta det personligt, säger han.

"Idiot"

14-åriga tjejer och killar som dömer sina första matcher kan få höra ord som "domarjävel", "idiot" och "en blind fan", skriver SR.

Magnus Danielsson, domaransvarig i Blekinge ishockeyförbund, känner själv flertalet domare som slutat till följd av trakasserierna.

– De säger att det inte är roligt längre när man får så mycket skäll, säger han.

– Det är allvarligt det här. Det leder till att allt färre vill döma. Till slut kommer vi ju inte kunna spela hockey, säger han.