Framtidslöfte – i två sporter

Emelie Öhrstig vann Tjejvasan - och tillhör eliten på cykel

SPORTBLADET

MORA

Hon är dubbel nordisk mästare i cykel.

Och nästan lika bra i längdåkning.

I går visade konditionsfenomenet Emelie Öhrstig, 23, att hon är en av Sveriges framtida skidhopp.

Hon vann klassiska Tjejvasan efter att ha åkt ifrån favorittippade Antonina Ordina på sista kilometern.

Foto: LARS ROSENGREN
Emelie Öhrstig vann Tjejvasan i stor stil efter att ha knäckt Antonina Ordina. Emelie är ett löfte som skidåkare - och cyklist.

På sommaren är det cykel. På vintern skidor.

Oavsett vilken av sporterna det gäller så är Boråstjejen Emelie Öhrstig en av Sveriges bästa tjejer.

I går körde nästan 8000 damer de tre milen från Oxberg till Mora i strålande solsken.

I elitklassen krossade Emelie Öhrstig alla konkurrenter. Före detta landslagsåkaren Antonina Ordina var den enda som kunde haka på Öhrstig när hon drog upp farten. Men när det började närma sig mål hängde inte ens hon med.

Fick en lucka

- Jag kände mig oerhört stark och höll mig längst fram hela tiden. När det var en kilometer kvar ökade jag på farten och fick en lucka direkt, säger Emelie.

Hon tog båda spurtpriserna under loppet och i mål var hon nio sekunder före Ordina.

- Det är helt underbart att äntligen få vinna en stor tävling. Tidigare har jag varit tvåa i jaktstarts-SM, men att vinna är ju alltid större, säger hon.

Emelie Öhrstig är ett riktigt konditionsfenomen. I går hade hon krafter kvar när alla andra fått släppa på gasen, och hon såg nästan oförskämt fräsch ut efter målgång.

Det kan hon tacka hård träning och en grym kondition för.

- Jag kör ju två tävlingssäsonger på varandra, när skidorna tar slut tar cykelsäsongen vid. Självklart ger det bra kondition men samtidigt sliter det på kroppen också, berättar Emelie.

Trots gårdagens seger har årets säsong egentligen varit en missräkning för Öhrstig. Hösten gick riktigt dåligt och det är först senaste månaden som resultaten har kommit.

Därmed missade hon chansen att nå en OS-plats.

Nära en OS-plats

- Hade jag varit i form när säsongen startade så hade jag nog haft en bra chans. Men i stället var jag sjuk i flera veckor i början av hösten, säger hon.

Förra helgen blev Öhrstig tvåa i Skandinaviska cupen och i går vann hon alltså Tjejvasan. Nästa säsong hoppas hon på att ta sig in i landslaget, och hon ska också öka satsningen på skidåkningen för att nå ända fram.

- Det blir lite mindre cykling i sommar och mer skidträning. Det vore en dröm att få komma med i skidlandslaget och med en bättre säsongsstart finns chansen. Till hösten ska drömmen slå in, säger Emelie.

Tränar 13 timmar i veckan

Henning Johannesson