Svensk succé i skidorientering

Lena Hasselström vann VM-guld efter sekundstrid

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Det ska vara en tjej på skidor i år. Gärna med ett gevär på ryggen eller en karta fram på magen.

På måndagen tog Lena Hasselström VM-guld i skidorientering i Borovetz, Bulgarien.

I OS i Salt Lake City var det Magdalena Forsberg som ordnade två brons i skidskytte.

Lena Hasselström har inte varit lika dominant i sin gren som Forsberg, men hon var favorit inför sprintloppet efter visad toppform. Och det sände lite nervpirr längst ner i maggropen på Luleåtjejen.

- Det var lite nervöst innan, man vill ju så gärna lyckas när det bara är VM vartannat år, sade Lena Hasselström.

Om det var nervöst för Hasselström innan tävlingen, fick landslagsledningen med Stefan Frick i spetsen, gå igenom några skälvande minuter innan VM-guldet var bärgat - med två sekunder.

När Lena lämnade den sista kontrollen ledde hon med en sekund före finskan Erja Jokinen. Det visste ledarna, men inte Hasselström.

- Jag fick höra att det var jättehårt ungefär 500 meter från mål och att det bara skilde någon sekund. Det var bara att ge allt och det var oerhört skönt att det räckte.

Ingen mjölksyra

Sprintbanan var cirka 3,8 kilometer lång, men det var jobbigt på den höga höjden. Borovetz ligger nämligen på cirka 1 300 meters, rena OS-höjden.

- Jag fick aldrig riktig mjölksyra i kroppen, även om jag var ordentligt trött i slutet, sade Hasselström.

Hur fungerade orienteringen?

- Jag gjorde ett stabilt lopp, utan några större missar. Jag hade en liten bom, då jag valde mellan två olika vägar. Men tyckte inte att jag skulle tappa så mycket tid. Jag såg sedan att jag tog in på norskan framför mig och förstod då att jag gjorde ett bra lopp.

Lena Hasselström, 30, har tillhört världseliten i många år, men aldrig tagit ett individuellt VM-guld. Som bäst har hon två silver och två brons tidigare, samt VM-guld i stafett.

- Det var härligt att få ta en individuell titel. Framförallt var det en bra start på mästerskapet och jag hoppas att det går bra även på de två andra distanserna.

Hasselström har följt OS i Salt Lake City på tv och var inte särskilt överraskad när Johann Mühlegg lämnade ett positivt dopningsprov.

- Jag håller ju på med en uthållighetssport och det går inte att åka som vissa gjorde under OS. Det var skönt att dom åkte fast, säger Lena, som också dopningstestades efter loppet.

- Det var i och för sig bara urintest och jag skulle även önska mig ett blodprov. Även om skidorientering är en liten sport, helt utan pengar, ska man inte vara så blåögd och tro att det inte kan förekomma dopning här.

Stina Grenholm kom på femte plats, 35 sekunder efter Hasselström.

Bertil Nordqvist blev bäste svensk i herrsprinten med en sjätte plats, 31 sekunder efter Andrej Grusdev, Ryssland.

Stig Lindmark/TT

ARTIKELN HANDLAR OM