160 000 läsares krav: Tvinga Mühlegg att lämna tillbaka gulden

SPORTBLADET

Han kallar sig fortfarande "Kungen av Soldier Hollow".

Men nu vill Sportbladets läsare radera Johann Mühlegg ur historieböckerna.

Sent i natt hade

160 000 personer på aftonbladet.se krävt att spanjoren ska tvingas lämna tillbaka OS-gulden.

Foto: reuters
"TVÅ GULD ÄR BRA" Johann Mühlegg vägrar erkänna dopning inför OS i Salt Lake City. Och han känner sig nöjd med de två OS-guld han fått behålla. Men nu höjs fler och fler röster för att internationella olympiska kommitten ska ta tillbaka spanjorens guld på 30 km och jaktstarten.

Sportbladets läsare rasar mot dopade spanjoren Johann Mühlegg.

Inläggen till aftonbladet.se strömmade in under hela gårdagen.

Men Mühlegg själv har inga planer på att lämna tillbaka några guldmedaljer.

- Det är inte enkelt. Jag måste vänta på B-provet. Jag förväntar mig att det är negativt, men det är inte säkert, så jag måste prata med IOK och FIS en gång till och eventuellt ta kontakt med mina jurister.

- För mig är det viktigt att de två första medaljerna är godkända. När det gäller den tredje kan jag bara vänta och se vad som händer. Vad som än händer är det bra att ta två guld, säger Johann Mühlegg.

"Oacceptabelt"

På hans hemsida kan man läsa att det är han som är kungen av OS i Soldier Hollow. Sidan uppdaterades i lördags. Samma dag som han åkte fast för dopning. Ändå fortsätter han stolt att berätta för alla besökarna att det är han som är den stora vinnaren med två guld.

Svenska folket rasar, IOK-ledamöter är upprörda och aktiva längdskidåkare världen över är förbannade.

- Det är helt oacceptabelt att IOK låter honom behålla sina medaljer. Det är en skam för vad hela OS står för och ett hån mot oss utövare, säger Thomas Alsgaard till den norska tidningen VG.

Han fortsätter:

- Jag var väldigt skeptisk efter tremilen. Tempot som Mühlegg höll överskred allt vad som var möjligt. Hans lopp var 15-20 år fram i tiden.

Johann Mühlegg är inte säker på om livet kommer förändras efter dopningsavslöjandet.

- Jag tror inte livet i stort kommer förändra sig, men kanske personers attityd mot mig. När du vinner guldmedaljer och allt går bra är alla med dig. När man får problem och är nere i skiten är allt annorlunda. Men jag vill vara samma person som tidigare, både när jag är på topp och när jag är nere, säger han till den spanska sporttidningen Marca.

Det är inte klart när han ska åka hem från USA.

- Jag kanske blir kvar här några extra dagar. Hela den här situationen är ny för mig och jag vet inte hur jag kommer bli mottagen hemma i Spanien. Har ingen aning om vad som kommer att ske.

En sak är säker.

Spanien kung, Juan Carlos, vill inte träffa honom.

Deras möte avbokades snabbt.

Frågan är om någon i Spanien vill träffa en av världens största fuskare genom tiderna.

Mejla dina åsikter till Mühlegg

Missa inte:

Fredrik Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM