Fick råd av dr Dopning?

Ökänd läkare uppges ha samarbete med Mühlegg: Han har sin egen grupp...

SPORTBLADET

Johann Mühlegg avslöjades som en fuskare i Salt Lake City.

Nu förknippas han med en ökänd "dopningsdoktor".

Nicolas Terrados ska ha agerat rådgivare åt OS-medaljören.

- Jag har ingen läkare, säger Mühlegg.

Det är den tyska tidningen Der Spiegel som skriver att Johann Mühlegg ska ha samarbetat med läkaren Nicolas Terrados, en doktor som för fyra år sedan var en av huvudfigurerna i den stora dopningsskandalen i samband med Tour de France.

Terrados arbetade för det spanska cykelteamet ONCE, förknippades med dopning och dömdes att betala 10 000 franc i böter.

Der Spiegel uppger att Terrados försåg cyklisterna med epo, och att den tidigare ONCE-stjärnan Alex Zülle i efterhand ska ha erkänt systematiskt bruk av epo - föregångsämnet till nesp, just det medel som Mühleggs test visade spår av.

"Jag köper mina vitaminer själv"

Den spanska OS-truppens läkare Benjamin Fernandez hävdar att den tidigare tyske stjärnan följde sitt eget upplägg.

- Han har sin egen grupp runt sig, och jag har ingen kontroll på den, säger Fernandez till spanska tidningen Marca - och kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna om Mühleggs påstådda samarbete med Nicolas Terrados.

Den trefaldige olympiske guldmedaljören som nu avslöjats som fuskare har hävdat att en specialdiet orsakat det positiva A-provet. Av Ananova får han frågan om vem som råder honom i medicinska frågor, och vem som ger honom vitaminer.

- Jag har ingen läkare. Jag köper dom var som helst - i butiken.

I Spanien möttes Mühlegg av starka reaktioner.

Ryska OS-ledningen gick till motattack

Sporttidningen As kallar Mühlegg bedragare och anklagar honom för att ha utnyttjat den spanska gästfriheten.

"Vi visste inte om han åt kött eller fisk och gick verkligen inte igenom hans badrumsskåp. Vi gav honom en spansk flagga och applåderade. Den här mannen vinner medaljer och viftar med vår flagga och sedan händer det här..."

I Ryssland gick däremot OS-ledningen till motattack och bestämde sig omedelbart för att överklaga dopningsdomarna mot Larissa Lazutina och Olga Danilova till idrottens skiljedomstol i Lausanne.

Nikolaj Durmanov - chefen för den ryska olympiska kommitténs antidopningskommission - satsade en flaska konjak på att Lazutina kommer att få tillbaka sitt guld.

- Metoderna för att testa och upptäcka darbepoietin var inte specificerade när spelen inleddes, och kan därför inte anses som tillåtna. Har de sedan dess hittat några nya metoder borde de först utvärderas innan de kan användas. OS är inte någon plats för experiment, sa Durmanov till tv-kanalen NTV.

Andra skyllde på dåliga ryska läkare, som 69-årige pensionären Nikolaj i Moscow Times.

- Alla dopar sig - men i väst gör de det på ett smartare vis och klarar sig undan. Läkarna i vår OS-trupp är värdelösa.

Läs också:

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM