Han gör allt för att stoppa fuskarna: Vi är precis hack i häl på dem

SPORTBLADET

Världens alla superstjärnor har aldrig jagats intensivare.

Tuffaste dopningspolisen är svensk.

- För första gången är vi precis hack i häl på alla fuskare. Vårt jobb är att se till att ingen känner sig trygg, säger Staffan Sahlström.

Vid de olympiska spelen i Seoul 1988 fälldes den kanadensiske sprintern Ben Jonson för bruk av anabola steroider.

Det blev starten på en jakt mot fusket. En jakt som i dag är intensivare än någonsin tidigare.

Sportbladet har undersökt hur de stora organisationerna arbetar för att komma tillrätta med dopningsproblematiken:

Foto: LARS ROSENGREN
jagar dopade Staffan Sahlström är vd för den provtagningsorganisation som var med och fällde Johann Mühlegg och han tycker att dopningspolisen ligger långt framme.

Det handlade om tre positiva prov, om Johann Mühlegg, Larisa Lazutina, Olga Danilova, om världens största idrottsfest som över en natt förvandlades till chock.

Det handlar om fusk - som många tror kan ta död på längdskidåkningen, och kanske - på sikt - hela idrotten.

Andra pratar i stället om en seger.

De aktiva ska känna sig jagade

- De dopningsfall som vi har sett rullats upp de senaste dagarna är inte roligt, men på sikt bra. Idrottsmännen ska känna sig jagade. Det som har hänt i Salt Lake City är ett bevis på att vi successivt ätit upp det gapet, säger IOK:s medicinske expert Arne Ljungqvist till Sportbladet.

Det internationella nätverket som försöker sätta dit dopningsfuskarna har aldrig varit bättre.

- Det finns många aktörer på banan som arbetar hårt för att komma till rätta med problemen. Vi har de internationella idrottsförbunden, de nationella förbunden, olika regeringsorgan, och sedan finns antidopningsbyrån Wada och IOK. Det finns inte något heltäckande nätverk som gör att varenda människa som fuskar kommer att åka fast, då skulle man behöva miljontals tester...men nätverket börjar bli riktigt bra.

En av de största provtagningsorganisationerna är IDTM, International Doping Test & Management, med säte i Stockholm. Företaget anlitas av flera stora internationella förbund och fanns med i teamet som fällde Johan Mühlegg i Salt Lake City.

- Vi täcker ett 80-tal länder världen över och har runt 250 kontraktsanställda i organisationen. Fortfarande är det för många länder som inte har ett tillräckligt antidopningsprogram, bland annat i Östeuropa - men allt utvecklas åt rätt håll, säger vd Staffan Sahlström.

Inför Salt Lake City genomförde IDTM 35 procent av de tester som togs vid sidan om tävling och varje år skickas "poliser" runt på "överraskningsuppdrag".

Kan tänka sig att utesluta nationer

- Flera förbund har bestämt att de topprankade måste meddela var de befinner sig varje dag. Var de tränar, var de bor, var de ska tävla. Sedan planerar vi när det kan vara lägligt att göra ett oanmält test och skickar folk till platsen. Allra oftast är bemötandet väldigt bra och idrottarna uppskattar att vi kommer - men visst finns det fall när folk vägrar att ställa upp. Då riskerar de att bli avstängda.

Sahlström har ett radikalt förslag på hur arbetet mot fusket skulle kunna intensifieras ytterligare - helt enkelt att utesluta nationer från mästerskap om inte antidopning-programmet uppfylls. Plus att idrottarna själva visar ryggrad.

- Vid vissa tillfällen kan jag tycka att det är lite passivt, att idrottarna borde kunna vara tydligare i sitt avståndstagande. Det handlar om att visa mod.

Jakten går vidare - hårdare än någonsin tidigare.

Deras jobb: sätt dit fuskarna

Missa inte:

Anders Burström