Gendopning - nya skräcken

Dopningsexperten Mats Garle: Det här kan ta död på idrotten

SPORTBLADET

Inom en snar framtid kan man bota svåra sjukdomar genom att tillföra en gen.

Läkemedelsföretag har det på försök.

Nu fruktar man att forskningen även kommer att leda till framtidens skräckdopning.

- Det här kan ta död på idrotten, säger Mats Garle, chef för Huddinge sjukhus dopningslaboratorium.

Kunskapsutvecklingen är snabb inom högteknologiska områden. Läkemedelsföretag och forskare vill vara först ut med sitt läkemedel på marknaden. För människor som inte kan producera röda blodkroppar eller har någon annan typ av blodsjukdom är genterapeutiska ämnen revolutionerande.

Ett stort framsteg för att bota sjukdomar.

Samtidigt en öppning för fuskare att gendopa sig.

Ett hot mot idrotten.

- Det här är en ny form av dopning som ligger några år fram i tiden. I dag kan vi inte upptäcka gendopning och den här formen av fusk medför stora risker för användaren. Under sommar-OS i Aten 2004 kan det finnas på marknaden, säger Mats Garle.

Under tester har man inte kunnat avsluta gendopning. Vilket innebär att tillväxten är okontrollerad och kan leda till döden om det missbrukas.

Försöken är på teststadiet

För att transportera genen nära en cell och in i blodbanan i kroppen gör man det genom ett virus. Eller så kan man göra det genom mikroampuller som inte är större än ett knappnålshuvud.

Allt detta är på teststadiet.

- Man vet inte om genen är aktiv under några veckor, år eller livet ut. Det går inte att avbryta gendopning i dag, säger Mats Garle.

17-20 mars träffas forskare i New York för att diskutera hur gendopning ska kunna upptäckas. Det bästa för idrottsrörelsen vore ett samarbete med läkemedelsindustrin.

- Läkemedel missbrukas i dag av idrottare och för att komma åt fusket skulle det underlätta om läkemedelsindustrin gjorde så det gick lättare att spåra förbjudna medel inom idrotten.

Vill införa blodpass på de aktiva

Är gendopning det slutgiltiga steget för dopning?

- Nej, så länge det finns sjukdomar kommer det att komma nya läkemedel. Medel som kan missbrukas av idrottare.

Var går gränsen?

- Någonstans finns det en gräns vad en idrottare tål. Till slut måste alla ställa sig frågan vad man är beredd att göra med sin kropp för att prestera resultat. Skidskandalen i Salt Lake City med Mühlegg förstör så mycket, till slut tappar man förtroendet för idrotten, säger Mats Garle.

Experter och forskare anser att ett enkelt vapen för att komma åt fuskare är genom ett så kallat blodpass. Svenska professorn Björn Ekblom har föreslagit detta.

Än så länge finns det inget.

Och redan förbereder sig Wada, internationell antidopningsbyrå, för nästa stora fara efter bloddopningen; gendopning.

Gendopning - så går det till

Missa inte:

Fredrik Larsson