Mühleggs B-prov var positivt

SPORTBLADET

SALT LAKE CITY

På tisdagsmorgonen tillkännagavs resultatet av Johann Mühleggs B-prov.

  Även det visade sig vara positivt och därmed är det också klart att tyskspanjoren blir av med sitt OS-guld från femmilen i söndags.

  På West Coast Hotel i Salt Lake City kom det besked som nästan alla förväntat sig. Det B-prov som Johann Mühlegg krävt skulle tas, visade precis samma resultat som det första provet. Nämligen att längdskidåkaren varit dopad med det förbjudna medlet nesp. Det bidrar till att höja mängden röda blodkroppar i blodet och ökar därmed musklernas uthållighet.

  Resultatet av B-provet godkändes av Don H Catlin, högste ansvarig vid dopningslaboratoriet i Salt Lake City. Det attesterades av spanjoren Jordi Segura och tysken Peter Hamersbach, båda två medlemmar av Internationella olympiska kommitténs (IOK) medicinska kommission.

  Generalsekreteraren för den spanska olympiska kommittén, Victor Sanchez, kontaktade Johann Mühlegg som då befann sig i en privat bostad nära Soldier Hollow där längdskidåkningen avgjordes i OS.

  Mühlegg ska då ha träffat Baldomero Lago, som arbetar vid det spanska konsulatet. Lago berättade att skidåkaren var chockad över att bli av med medaljen från femmilen.

  Mühlegg får dock behålla de två guldmedaljer han vann tidigare i Salt Lake City, eftersom dessa medaljer togs innan han testades positivt för dopning.

  Dopningsavslöjandet med Johann Mühlegg och de två ryskorna Larisa Lazutina samt Olga Danilova ses som den största skandalen i OS-historien sedan 1988 då den kanadensiske sprintern Ben Johnson blev av med sin guldmedalj från 100 meter, efter att ha ertappats med att vara dopad.

TT-DPA