Stina Grenholm vann Sveriges andra guld

Nya svenska framgångar i VM i skidorientering

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Ett VM-guld om dagen är damernas slogan i VM i skidorientering.

I måndags tog Lena Hasselström VM-guld på sprint i Borovetz, Bulgarien.

På tisdagen åkte Stina Grenholm hem Sveriges andra guld på mellandistansen, 8,9 km.

Stina Grenholm, som tävlar för Vittjärv, var tio sekunder före finskan Erja Jokinen och tolv före Lena Hasselström.

- Det här kunde jag aldrig tro. Visst hade jag väl lite funderingar på medalj, men inte på guld, sade Stina i telefon till TT.

Grenholm, 24, gör sin bästa säsong som skidorienterare. Hon har besegrat Lena Hasselström några gånger på hemmaplan, men har bara en femte plats från EM som största merit.

- Man kan väl säga att det var mitt genombrott i dag, sade Stina med ett skratt.

Bra rapporter

Hasselström var favorit efter sitt guld på sprintdistansen i måndags. Hon låg också i topp efter varvningen vid drygt fyra kilometer - tillsammans med Stina Grenholm.

- Jag fick jättebra rapporter av ledarna under hela loppet. Det var skönt att höra att man låg i topp och jag blev inte nervös utan bara peppad.

- Men jag hörde efter loppet att Lena hade missat i slutet och tappat cirka en minut. Men hon gratulerade mig och sa att orienteringen ingår också i sporten.

Det är ett tufft program för skidorienterarna i Borovetz med tre lopp på tre dagar, allt beroende på den dåliga snömängden. Under tisdagen steg temperaturen till +15 grader.

- I de öppna partierna är det lite snö och ibland kör man över någon grästorva, men det är lika för alla. Mina skidor har dock varit jättebra, främst inne i skogen där det är lite kallare.

Favorit i stafetten

Med två guld och ett brons på de två inledande distanserna är Sveriges damer favorit i stafetten på onsdag.

Stina kommer att köra startsträckan, Ida Wikström-Holmgren (sexa på mellandistansen) tar den andra och rutinerade Lena Hasselström den avslutande sträckan.

- Det ska bli kul. Även om första sträckan är viktig så är jag inte det minsta nervös, avslutade Stina Grenholm.

På herrsidan var det återigen ryssarna som tog hem de ädlaste medaljerna. Segrade gjorde Eduoard Chrennikov före Andrej Gruzdev.

Bäste svensk Bertil Nordqvist med en åttonde plats.

Stick Lindmark/TT

ARTIKELN HANDLAR OM