”Att slå Elofsson skulle vara lätt”

Daniel Sjödin leder världscupen - i rullskidåkning

Foto: bildbyrån
full rulle Det går undan när världscupledaren i rullskidor, Daniel Sjödin, sätter stavarna i marken. Att hjulen snurrar i 70 km/h är ingen ovanlighet.
SPORTBLADET

De svischar förbi i hastigheter uppåt 70 km i timmen.

Rullskidåkarna har för några dagar tagit över Skåne.

- Det skulle inte vara några problem för mig att slå Per Elofsson, säger svenske världscupledaren Daniel Sjödin.

Utan chans?

Många längdskidåkare tränar på rullskidor under sommarmånaderna. Vissa deltar även i världscupen.

Inte mindre än 153 åkare från 13 nationer är anmälda till tävlingarna som avgörs i helgen i Helsingborg, Osby och Malmö.

- Jag satsar på längdskidåkning, men rullskidåkningen hjälper mig med fartträning och håller tävlingsvanan uppe under sommaren, säger Daniel Sjödin som leder världscupen totalt. Det är kul, speciellt om man gillar att åka fort. Vi kommer upp i 60-70 kilometer i timmen med en medelhastighet runt 30.

"De vågar inte ställa upp"

På 1950-talet uppfanns rullskidan i Tyskland. Ett par vägde mer än sju kilo, hade två hjul bak och ett fram, och en bromsvajer som var fäst i byxlinningen för snabb manövrering.

2000-talets rullskidor är avsevärt smidigare och snabbare än de tidigare modellerna.

- De flesta svenska skidåkare tränar på rullskidor, men de är fega och vågar inte ställa upp i tävlingar, säger Sjödin. Per Elofsson skulle bli ifrånåkt. I ett bergsrace på hög höjd skulle jag kanske få det svårt men i plattåkning skulle det inte vara några problem för mig att slå honom.

Sjödin körde i går sitt sämsta lopp för säsongen när han slutade elva i prologen, en minut efter vinnaren Alfio Di Gregorio. Italienaren avverkade nio kilometer på 17 minuter och en sekund. Svenskarna Daniel Cornelius och Tobias Westman kom tvåa respektive trea. I dag avgörs jaktstarten över tre mil i Osby.

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM