Elofsson hoppar över träningsläger

Förbunds-
kaptenen: Per är inte nog tränad

SPORTBLADET

På måndag åker svenska längdlandslaget till schweiziska Le Diablerets för ett tio dagar långt träningsläger.

Alla utom Per Elofsson.

Han stannar hemma.

- Per är inte nog tränad, säger förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand.

Foto: MATS STRAND
För sjuk för att åka på träningsläger. Per Elofssons säsongsupptakt har inte varit rolig. Han har bland annat drabbats av stressfrakturer och virus.

Skidstjärnan Per Elofssons sommar och höst har varit hemsk. Stressfraktur, skadad fot och ett virus som vägrat släppa är bara några av sakerna som bekymrat honom under försäsongen.

Totalt har han missat närmare en månad av träning.

Under den viktigaste uppbyggnadsperioden.

En jobbig tid

- Det är klart att han tycker det är jobbigt och tävlingarna fram till jul får han ta mer som träning. Per har siktet inställt på VM i februari i stället, säger Per-Erik Rönnestrand till Sportbladet.

I början av september åkte Per Elofsson till Ramsau på glaciärläger, men han lämnade övriga laget två dagar innan den planerade hemresan.

Kroppen svarade inte som den skulle, förklarade han.

Hemma i Umeå har han åkt ut och in på sjukhus och tagit prover och först för en vecka sedan blev Elofsson friskförklarad.

- Det ska inte vara några problem längre, men det är klart att han inte är i den form han borde vara i. Nej, han måste jobba i lagom takt och inte stressa, säger Per-Erik Rönnestrand.

Per tränar hemma

På måndag åker landslaget till Schweiz, men Per Elofsson väljer att träna på hemmaplan i stället.

- Lägret går på hög höjd och det är för påfrestande för Per som varit sjuk. Istället kommer han att köra barmark och jag förstår hans beslut, säger Per-Erik Rönnestrand.

Han missar viktig snöträning, men vad är alternativet, frågar sig den svenske förbundskaptenen.

- Han ligger efter och måste göra saker som vi redan klarat av. Per ska köra mycket intensitet och mängd när vi är borta.

Premiär i Kiruna

Till säsongspremiären i Kiruna, 23-24 november, kommer de två senaste årens världscupsvinnare att få svårt att hinna förbereda sig optimalt.

Tanken är dock att han ska vara med och tävla från start.

- Men förhoppningarna måste vi sänka. Det tror jag alla förstår. En sådan här grej går man inte igenom obemärkt, säger Rönnestrand.

Sportbladet sökte i går Per Elofsson för en kommentar - utan framgång.

Patrik Thornéus