”Visar finländares syn på dopning”

Fredriksson rasar över skidmärkets beslut att sponsra dopad åkare

SPORTBLADET

Dopningsavstängde Jari Isometsä har fått skidkontrakt – trots att de stora fabrikanterna bestämt sig för att bojkotta dopningsdömda åkare.

Finska Fischer bryter överenskommelsen.

– Anmärkningsvärt. Men det här visar bara vilken syn finländarna har på dopning, säger Mathias Fredriksson – själv anställd av Fischer.

Foto: MATS STRAND
”DET ÄR ANMÄRKNINGSVÄRT” Mathias Fredriksson kommer i vinter att åka på samma skidmärke som dopningsavstängde Jari Isometsä. ”Man slutar aldrig att förvånas. Jag känner Fischers chefer och deras inställning är som min: dopningsavstängda åkare ska inte få kaontrakt”, säger Fredriksson.

När Jari Isometsä åkte fast för dopning i Lahtis-VM 2001 försvann också sponsorerna. Bland annat hoppade Atomic – som under åtta år var Isometsäs skidleverantör – av samarbetet med omedelbar verkan.

Företaget ville inte ha med finländaren att göra.

I somras kom dessutom de stora skidfabrikanterna överens om att aldrig erbjuda en åkare som varit dopningsavstängd kontrakt – och österrikiska Fischer var med på överenskommelsen.

Fyraårskontrakt

Ändå har företaget tecknat ett fyraårskontrakt med Isometsä.

– Man slutar aldrig att förvånas. Jag känner Fischers chefer och deras inställning är som min: dopningsavstängda åkare ska inte få kontrakt, säger Mathias Fredriksson.

Det stämmer.

Men finska Fischers importör bryter överenskommelsen och har skrivit ett guldkantat kontrakt med Jari Isometsä – bakom ryggen på den österrikiske skidtillverkaren.

– Vi kan inte göra någonting. Att finska Fischer väljer att göra så här är deras ensak. Men jag är inte glad åt beslutet, säger Franz Gatterman – racingchef på Fischer – till VG.

Han kan bara konstatera fakta.

Liksom övriga åkare som tävlar för märket.

– Har man som åkare inget kontrakt är det jättesvårt att tävla på hög nivå. Man måste ha tillgång till massor av skidor och dom bästa tävlingsskidorna hittar du inte i en vanlig sportbutik, säger Mathias Fredriksson.

Finska Fischer har räddat Jari Isometsäs karriär och den österrikiske skidtillverkaren kommer mot sin vilja att ha finländaren i sitt stall nästa säsong.

”Inget problem”

– Jag ser inget problem i det här. Att vi väljer att hjälpa Jari är vår ensak. Vi pratar om att hjälpa en kille som står på bar backe när han sonat sitt brott, säger Peder Planting på finska Fischer.

Mathias Fredriksson blir först förvånad när han får höra om Isometsäs kontrakt, men när det går upp för honom att det är den finska sidan av företaget som träffat en överenskommelse suckar han:

– Jag trodde att det som hände i Lahtis fått finländarna att tänka om, men tydligen inte. Attityden till dopning är helt annorlunda där än i Sverige och Norge. Det här visat deras syn på dopning, säger Fredriksson.

I vinter går Isometsäs avstängning ut. Då kommer han att tävla igen – för samma stall och märke som Mathias Fredriksson och Per Elofsson

?

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM