Nya dam- stjärnan gipsad

Lina Andersson om skadan: Det är frustrerande

SPORTBLADET

Sveriges bästa kvinnliga skidåkare är skadad.

Lina Andersson, 21, går omkring med högra benet i gips - och med en malande oro i huvudet.

- Det är frustrerande att inte veta om det blir bättre, säger hon.

Foto: mats strand
Hur svårt skadad är Lina Andersson?

Med bara drygt två veckor kvar till världscuppremiären tvingas Lina Andersson till ett ofrivilligt avbrott i träningen.

Ett överansträngt underben i höger fot kan i värsta fall stoppa satsningen på att ta sig in i den absoluta världstoppen.

"Säkerhetsåtgärd"

Lina, som slog igenom med en tredjeplats i ett VC-lopp i fjol, har plågats av skadan i tre veckors tid och i tisdags beslutade landslagsledningen att gipsa skadan fram till lördag.

- Hon har en överansträning på framsidan av underbenet och det här är en säkerhetsåtgärd för att inte förvärra skadan. Det är bättre att göra det nu än under säsongen om problemen skulle komma tillbaka, säger förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand.

Lina själv var inte lika positiv när Sportbladet sent i går kväll fick tag på henne under träningslägret i Bruksvallarna. Men hon försökte i alla fall hålla humöret uppe.

- Det är alltid trist att inte kunna köra ordentligt, man känner sig lite maktlös. Jag har känt av den här skadan i några veckor nu och kan bara hoppas att det blir bättre när jag får ta av gipset, säger hon.

Har du plågats av den här skadan tidigare?

- Ja, faktiskt. Inför OS hade jag exakt samma problem, men då räckte det med att vila i ett par dagar för att det skulle gå över.

Hoppas på premiären

...och om det inte blir bättre till helgen?

- Ja, då får man väl köra styrketräning och stakning. Det är själva skidåkningen som gör ont.

Orolig inför världscuppremiären - och resten av säsongen?

- Nja, inte än. Går det bara över ska jag nog kunna vara med i premiären. Jag har kört hårt hela försäsongen och tappar säkert inte så mycket på det här.

Per-Erik Rönnestrand lider med Lina Andersson.

- Hon älskar ju att träna. Men alla toppåkare ligger och kör så pass hårt under barmarksäsongen att det uppstår förslitningskador då och då. Nu får hon vila några dagar, det är det enda som hjälper.

PeO Larsson