”Skönt att de ändrade sig”

Nytt beslut i går - dopnings-
avstängde Jari Isometsä får köra VM i februari

SPORTBLADET

Dopningsavstängde finske skidåkaren Jari Isometsä får ställa upp i VM i italienska Val di Fiemme i februari.

Internationella skidförbudet har ändrat sig.

- Skönt att dom tar sitt förnuft tillfånga. Nu gäller det bara att komma i form, säger Isometsä till Sportbladet.

Jari Isometsä får ställa upp i VM i februari - FIS ändrade sitt beslut i går.

En vecka innan VM inleds upphävs Jari Isometsäs avstängning. Problemet har varit att internationella skidförbundet (Fis) vägrat låta dopningsavstängda åkare anmäla sig till mästerskapet.

Någonting som man ska göra månader i förväg.

Jari Isometsä, Virpi Kuitonen och Milla Saaris överklagade nyligen beslutet och i går, i schweiziska Oberhofen, backade Fis.

- Allt annat hade varit konstigt. Jag har sonat mitt straff till VM och förstår inte riktigt hur dom resonerade första gången. Är glad att dom ändrat sig, säger Jari Isometsä.

Han har tränat hårt under sommaren och hösten inför vinterns comeback. De tre senaste veckorna har Isometsä varit på snö i Ylläs, i norra Finland.

"Jag har kört hårt"

- Jag har kört fruktansvärt hårt. Sammanlagt, under den tiden, har jag nog lagt 100 mil bakom mig. Kroppen har fått slita, säger Jari Isometsä och skrattar.

Vad tror du, då?

- Det känns bra och jag har hållit på så pass länge att jag inte har några problem att ladda upp på egen hand. Tiderna nu är som innan avstängningen. Skulle inte sikta mot VM om jag inte visste att jag kunde komma i form, säger han.

Hur tror du övriga skidåkare reagerar när du dyker upp i spåren?

- Uppriktigt sagt så bryr jag mig inte. Ska man gå omkring och vara orolig för sådant blir man tokig. Nej, jag gör min grej och sedan är det bra.

Jari Isometsä var i går eftermidddag på Solvalla och såg en av sina hästar springa på V 75. På kvällen blev det fest i Stockholm.

- Nu ska jag till bastun och dricka öl med några polare. Hästen blev i och för sig bara tvåa, men Fis beslut är värt att fira, säger Isometsä och skrattar.

Patrik Thornéus