Skidvärlden kan andas ut

Isometsä rasar efter ledningens beslutet: De är ena riktiga mesar

SPORTBLADET

Fyra finska skidåkare stoppades i går från VM.

Tre tog emot beskedet med tigande tystnad.

En talade ut.

- Jag är mycket glad att beslutsfattarna i skidförbundet inte var med och försvarade Finland under de senaste krigen för då hade tyskarna varit kvar här än. De är ena riktiga mesar, säger Jari Isometsä.

Foto: SCANPIC
Jari Isometsä.

Finska skidförbundets beslut i går i Kouvola kom överraskande.

Tidigare har allt pekat på att förbundet skulle tillåta de dopningsavstängda åkarna att delta i VM, men trycket blev uppenbarligen för stort.

Även om finska skidförbundet inte vill erkänna det:

- Det här har vi kommit fram till själva och ingen utomstående har påverkat oss. I Sverige och Norge får man tycka vad man vill, deras åsikter har vi inte vägt in i beslutet, säger ordföranden Paavo M Petäjä.

Sponsorerna sa nej

Jari Isometsä, Janne Immonen, Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Virpi Kuitunen och Milla Saari har avtjänat sina straff lagom till VM. Frågan har varit huruvida finska förbundet skulle låta dem ta en plats i laget - utan att ha deltagit i några uttagningstävlingar.

Svaret blev negativt.

Enligt uppgifter till Sportbladet har sponsorerna satt sig på tvären och dessutom har övriga 16 landslagsåkare - som inte är avstängda - skrivit ett öppet brev till förbundet, där man protesterat mot att de dopningsavstängda åkarna skulle få delta i VM.

Ville inte prata

Den dopningsavstängde Jari Isometsä var på plats i trakterna kring Helsingfors när det överraskande beskedet kom från finska skidförbundet.

- Du får inte tävla i VM.

Isometsä, och de övriga finska skidfuskarna, höll sig undan från finska pressen under hela dagen.

Men på kvällen talade finländaren ut i finska tv-kanalen MTV-3.

Och har var mycket besviken.

- Jag är mycket glad att beslutsfattarna i skidförbundet inte var med och försvarade Finland under de senaste krigen för då hade tyskarna varit kvar här än. De är ena riktiga mesar, säger Isometsä till Mtv-3.

Han kommenterade sina finska kollegors öppna brev till förbundet om att han och övriga fuskare skulle stoppas i VM med att slå tillbaka:

- Jag har gett ett nytt namn åt de finska landslagsåkarna: brevduvorna, säger Isometsä.

Kritisk mot Norge

Den finske skidåkaren var även starkt kritisk till de nordiska ländernas inblandning i "VM-affären".

Framförallt rasade han mot Norge.

- Löjligt att de lägger sig i andra länders angelägenheter så att finnarna måste fråga norrmännen vilka man får skicka till VM. Det är konstigt att finnarna brydde sig om dom här skriverierna i Norge och fattade ett sånt här beslut. Kanske skulle finska förbundet skicka en lista till Norge vilka åkare de vill att norrmännen ska ta ut till sitt VM-lag?

I och med det finska beslutet kommer nu Isometsä att göra sin första tävling i skandinaviska cupen den 22 februari nästa år.

En månad senare är han tillbaka i Lahtis.

Platsen där skidvärldens värsta fuskare avslöjades 2001 under VM.

Då ska Jari Isometsä göra sitt första världscupslopp sedan avstängningen.

- Det ska bli intressant att träffa kollegorna i Lahtis, både de från Finland och övriga världen, säger Jari Isometsä.

Den finska dopningsskandalen - det här har hänt sedan februari 2001

PeO Larsson, Michael Poromaa, Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM