Strängare straff - enda lösningen på problemet

SPORTBLADET

En av 89 intressanta insändare i Hufvudstadsbladet i torsdags, undertecknad av Anders af Heurlin, Pargas:

"Finlands skidledning behöver injiceras med etik, moral och gott omdöme. De elementen har hittills saknats i ledningen. Efter det är rätt beslut lätt att fatta."

Etikspruta eller inte, fredagens finska beslut blev i alla fall det logiska: ingen start i vinterns VM för de i Lahtis dopade åkare som inte direktkvalificerat sig.

Världen, det vill säga Norge och Sverige, kan andas ut.

Tror knappast detta är lika populärt i Finland.

Det doftar lite av biskop Brasks "Härtill är jag nödd och tvungen" över den finska skidledningens fredagskommuniké från Kouvola, sex-sju mil öster om den Lahtis-terräng där det numera ökända finska landslaget avslöjades 2001, och där hela sanningen så småningom kröp fram - trots hårdnackat motstånd.

Nu blev beslutet strikt enligt paragraferna: endast den av egen kraft som regerande världsmästarinna kvalificerade Virpi Kuitinen - jaktstartsvinnare i Lahtis 18 februari och dopingfälld först i stafetten 23 februari - tillåts starta i Val di Fiemme-VM i vinter.

Övriga får vackert stanna hemma, trots att Jari Isometsä egentligen är spelklar fyra dagar före VM-starten och Janne Immonen exakt på första VM-dagen, 18 februari.

Då är straffen avtjänade, och man kan ju tycka, att det sen är upp till finska ledningen vilka åkare man nominerar.

Men så enkelt är det inte denna gång, även om Finlands idrottsminister Kaarina Dromberg hållit lågt. Dock markerade hon i torsdags genom att kräva en god motivering för att godkänna att de dopade åkarna fick åka i VM:

- Det är viktigt för vår profil att vi stöder den rena idrotten. Toppidrottsmännen utgör ju också exempel för unga idrottare.

De har stort stöd i - Finland

Ett uttalande som tillsammans med sponsorpåtryckningar, misstänker jag, betydde mer för beslutet än alla bitska kommentarer från Norge och Sverige.

Det kan man också utröna av veckans intressantaste svenskspråkiga sportläsning, de 89 läsarreaktioner i ämnet som Hufvudstadsbladet presenterade över en och en halv stor Hbl-sida i torsdags.

Reaktionerna var ganska jämnt fördelade för och emot de sex åkare som omedelbart utnämnde sig själva till offer och som, vad jag vet, ännu inte visat någon ånger.

Intressantast att läsa var de som retat sig på den utländska inblandningen.

"Svenskarna är ute och seglar. Två år är två år, straffet kan inte förlängas." (Fjalar Mård, Kronoby).

"Inga grannländer skall ha rätt att börja utdöma ytterligare straff." (Thorbjörn Sirén, Borgå).

"De är inte sämre människor än svenskar och norrmän. Det var en komplott det som hände i Lahtis." (Stina Österlund, Ekenäs).

"Det är inte helt otänkbart att finländarna gick i en norsk fälla." (Christer Henriksson, Helsingfors).

"Norrmän och svenskar kan för sin del se sig där bak." (Helge Nyberg, Sibbo).

"Det är fel av norrbaggarna att bannlysa oss. De är skiträdda för att vi ska slå dem i spåret." (Britta Vexar, Österbotten).

Jo, att Finland verkligen skulle behöva sina just nu avstängda stjärnor råder knappast något tvivel om.

Minns Salt Lake City-OS i vintras där de bästa finska herrarna, sträcka för sträcka, hamnade:

15 km K - 30) Kuisma Taipale;

10 km K + 10 km F - 32) Sami Repo;

30 km F - 36) Teemu Kattilakoski;

50 km K - 30) Sami Pietilä;

4x10 km stafett - elfte plats, 18 sekunder före Sverige...

Bättre då bland damerna: Kaisa Varis till och med femma i masstartens 15 km, Satu Salonen klassisk milnia och en sjundeplats i stafetten innebar två minuter före Sverige...

Till sist: enda möjligheten att komma till rätta med detta problem i framtiden är naturligtvis strängare straff än de exakta två åren - alternativt ett beslut om automatisk avstängning från nästa VM.

Precis detta läser jag nu i norska Verdens Gang är på gång. Avslöjad i ett FIS-mästerskap får inte starta i nästa FIS-mästerskap. Beslut i vinter.

Som man säger i Finland: Kiitos!

Lasse Sandlin