Fredriksson vann dubbelt

Mathias: Det var två hyfsade lopp

SPORTBLADET

Två segrar i säsongspremiären. Mathias Fredriksson fick det formbesked han ville ha i Bruksvallarna.

- Det var två hyfsade lopp, men jag känner att jag har betydligt mer att ge. Vi får se hur långt det räcker i världscuppremiären i Kiruna nästa helg, sade Mathias Fredriksson sedan han vunnit söndagens 10 km i fri stil i Härjedalsfjällen.

- Jag kände mig riktigt nöjd med lördagens lopp i klassiska stilen, men det här var inte heller så tokigt. Jag orkade jobba bra ända in i mål, konstaterade Mathias Fredriksson.

Det var just det tuffa jobbet ända in i mål som avgjorde söndagens lopp. Ingen av konkurrenterna orkade hänga med i Mathias tempo.

Lars Carlsson, IFK Umeå besegrades med 17 sekunder och Anders Södergren med 19,8 sekunder.

- Jag körde sönder staven och tappade ett antal sekunder på det intermezzot, men trots det så känner jag mig nöjd med säsongsöppningen, sade fjolårets överraskningsman Anders Södergren, som nu har siktet inställt på att försöka etablera sig i världseliten.

Uppstickare

Lars Carlsson lade för andra dagen i rad beslag på silverplatsen.

- En strong prestation. Roligt med uppstickare som vill ge landslagsåkarna en kamp. Det vill jag se mera av. Lars Carlsson har gjort två bra lopp och förtjänar att få åka i landslagsdressen i världscuppremiären , säger den nye svenske landslagstränaren Per Erik Rönnestrand.

Fjolårets världscupetta Per Elofsson startade inte i söndagens lopp, utan nöjde sig med den test han gjorde i lördagens klassiska lopp (13:e plats 1,35 minuter efter segrande Mathias Fredriksson).

- Jag är inte orolig för Per Elofsson. Han känner sin kropp så väl och vill inte slita ont i onödan. Och det är klokt eftersom han fått stora delar av försäsongsträningen spolierad på grund av sjukdomar och skador, säger Per Erik Rönnestrand.

- Vi fick ju ett väldigt bra formbesked av Mathias Fredriksson. Han har svarat för två riktigt bra lopp i Bruksvallarna och det ger oss stora förhoppningar inför världscupen och VM i Val di Fiemme längre fram i vinter, sade Rönnestrand.

Elin Ek vann dubbelt

Även i damloppet blev det en dubbelsegrare. Elin EK, IFK Mora var starkast även i den fria stilen och vann med fem sekunders marginal till favorittippade Jenny Olsson Åsarna K.

- Jag brukar ha svårt att komma igång på höstarna. Därför känns det så skönt att få vinna. Extra roligt känns segern i fristilsloppet, det har ju inte varit min favoritdisciplin precis, men jag har tränat hårt för att utveckla tekniken - och det har gett resultat, sade Elin Ek.

Sofia Lind, Åsarna IK överraskade även i den fria stilen genom att åter åka in på en bronsplats.

TT