Skidåkning året om

Anläggning för 70 miljoner kr ska garantera träning på snö

SPORTBLADET

Skidor inomhus - nu kan det bli verklighet.

En stor 70 miljoners-hall planeras att byggas i Bro norr om Stockholm.

- Jag vet att anläggningen är efterlängtad. Det bor två miljoner människor, 20 000 Vasaloppsåkare inom 90 minuter, och skidförhållandena är inte särskilt bra, säger Johnny Granlund, projektledare.

Den gigantiska skidtunneln som planeras att byggas i Bro norr om Stockholm är 1 300 m lång i tredubbla spår. Ett system med kyltorn och kommunalt vatten ska sköta snöförsörjningen. Anläggningen beräknas vara helt färdigbyggd i januari 2004.

Företagaren och skidentusiasten Johnny Granlund vill göra Bro till ett Mekka för alla vänner av längdskidåkning.

I ett inledande skede vill han bygga en gigantisk skidtunnel till ett värde av 70 miljoner kronor. Längre fram vill Johnny Granlund förverkliga ett helt skidparadis i Bro.

- Jag ser på sikt en anläggning som erbjuder ett totalt fritids-, motions-, tränings- och upplevelsekoncept. Vi har redan tillgång till golf, bad, konferensanläggningar, fin natur och bad i Bro och på sikt räknar jag med att vi får en anläggning för utförsåkning inomhus och att hotell etableras i området, säger Granlund.

Färdigt 2004

Ännu är inte plan- och markfrågorna helt lösta med kommunen, men förhoppningen är att spaden åker i jorden i maj nästa år och att anläggningen står klar i januari 2004.

- Mitt mål, och det känns inte orimligt, är att ha 100 000 åktimmar varje år. Vasaloppsåkare i alla dess former, andra tävlingsåkare, den motionerande allmänheten, skolorna samt företagens friskvårdverksamhet är stora målgrupper. Dessutom kommer många landslag att vilja förlägga sin träning hit under vissa tider, säger Johnny Granlund.

Tomas Ros