Nu gråter norrmännen - men i Finland är det fest

SPORTBLADET

Fanns inte det norska skidundret?

Var det bara ett luftslott och ett höghöjdshus och en väska bloddrypande nålar?

Norge är skakat.

Skidvärlden är skakad.

Den norska idrotten är full av fuskare.

Full av dopare.

Det är kanske ingen hundraprocentigt sensationell nyhet, ens för norrmän. Men när norsk tv:s program Rikets Tilstand i går slog fast att även det allra heligaste; det norska skidundret, är en produkt av dopning så är det som om hela det stornorska fundamentet är skadat i grunden.

Först fotbollens hastiga uppgång - och nedgång.

Så det här...

Nu är det oerhört svårt för en utomstående att bedöma hur allvarliga och substantiella anklagelserna är.

Rikets Tilstand är vad jag förstår ett slags Uppdrag granskning.

Hårt, tufft, kaxigt - men också kontroversiellt. Ibland till och med överdrivet och felaktigt.

Bloddrypande nålar

En av experterna, en norsk läkare säger saker som får tittarna att häpna:

Norska omklädningsrum på 1980-talet såg ut som krigshospital med intravenösa väskor och bloddrypande nålar.

Sug på det.

Det är sånt som får norrmän att gråta.

Det är sånt som redan tidigt i går kväll fick hundratals finska läsare av Sportbladet att börja mejla till mig för att förmå oss svenskar att ta tillbaka en del av all kritik mot finsk skidåkning.

Kan man lita på norsk skidåkning? Världens bästa, världens mest uppblåsta - är den världens mest fuskbenägna?

Fanns inte det norska skidundret? Var det bara ett luftslott med höghöjdskammare och en väska bloddrypande nålar? Finns undret i dag?

Var Dählie en bluff?

Finns norsk skidåkning 2002?

Jag tillåter mig dock hävda att det finns anledning att ta det en smula lugnt. Det är inte sportjournalister som gjort den här granskningen. Erfarenheten har lärt mig att det ofta blir ytterst summariskt och fördomsfullt när journalister som inte kan se skillnad på en stav från ett spjut eller en spruta från en spurt ska ta itu med idrottens etik.

Jag har suttit i ett otal debatter där goddag yxskaft varit den mest nyanserade åsikten från den undersökande delen av kollegorna.

Norrmännen krälar i stoftet nu.

100 sprutor "försvann"

Tror du norska OS-medaljören varit dopade, frågade norska tidningen VG i går kväll. 56 procent trodde det. Guldfesten är tydligen redan över. Baksmällan är här.

Det enda konkreta som kom fram i programmet var att det till OS i Lillehammer beställts 72 liter blodplasmaexpander av organisationskommittén och att 100 sprutor med dopningsmedel försvann efter OS utan att någon kan svara på vart.

Journalisterna som gjorde programmet kunde inte skilja på norska olympiska kommittén och organisationskommittén för Lillehammer. Det säger en del om nivån. Däremot är det kanske mera svårbegripligt vad dessa dopningssprutor gjorde i de officiella OS-apoteken.

Huvudpersonen i tv-programmet var Helge Oftebro som startade antidopninglaboratoriet vid Aker sjukhus i Oslo. Han har försökt få gehör för sina åsikter i 15 års tid. Men misslyckats. Nu har han fått hela idrottsvärlden att lyssna. Trots - och det är viktigt - att han säger att han skiter i om dopning förekommer i skidsporten eller i styrkelyft. Det är debatten han vill åt.

Korten måste upp på bordet

Men att det förekommit i styrkelyft är ingen nyhet. Tvärtom. Ofterbro säger att det är flott att all norsk idrott misstänkliggörs. Det är lite märkligt. Men det är faktiskt en känd läkarmetod för att få resurser till sin institution. Politiker vill sällan riskera att inte ta larm på allvar. Guld till Oftebro som nu öppnat egen praktik. Aska till norsk idrott.

Det enda man kan kräva nu är att hela historien granskas och korten läggs på bordet. Full insyn för Wada. Norsk idrott måste ta tillbaka sin heder.

Det är sorg i Norge.

Det är fest i Finland. Där kom det 227:e mejlet. Från Finland.

Själva står vi svenskar blåögt iakttagande när våra nordiska bröder rotar i sin egen skit.

Vi hade ju Gunde, vi hade Stenis. Ingen svensk skugga över dem.

Eller...?

Vad säger Janne Josefsson?

Till sist vill jag bara notera att gårdagens stora dopningsnyhet nog var att Grekland ska tvingas till riktiga dopningstester. Det var på tiden.